V těchto dnech lehce na farmářských tržištích seženete svazky jarního špenátu. Lidé špenát milují pro jeho dobrou chuť a všestranné použití v kuchyni. Věděli jste však, že nabije vaše tělo vitamíny a stopovými prvky? Špenát je totiž bohatý na vitamíny skupiny B a vitamíny E, C a antioxidanty. Ty bojují proti volným radikálům.

Dále ve špenátu nalezneme kyselinu šťavelovou, vápník, jód, draslík a železo. Železo snižuje krevní tlak a pomáhá proti svalovým křečím. Čerstvý špenát by tak měly pravidelně jíst zejména těhotné ženy, které v těhotenství trpí chudokrevností. Díky vysokému obsahu betakarotenu, také zlepšuje stav oční sítnice.

Špenát měl rád už Pepek námořník. Naučte své děti ho jíst.
Autor: Profimedia.cz

Český špenát

Špenát je jednoletá rostlina, které se v českém podnebním pásu velmi daří. Původně se však pěstoval v afrických oblastech, odkud byl na počátku 12. století převezen do Španělska. V té době se však pěstoval pouze jako okrasná bylina. Lidé jej začali konzumovat až o tři století později.

Pěstovat ho může začít každý český zahrádkář. Špenátu se daří v písčité humózní půdě s dostatečnou závlahou. Sázejte jej spíše na stinné stanoviště. Špenát nesnese přímý sluneční svit, kvůli kterému se přehřívá. Proto se mu obvykle nedaří v letních měsících. Dobře se mu daří v sousedství s jahodami. Problém však bývá pokud jej vysadíte mezi ředkvičky či květák. Nezapomínejte rostlinu pravidelně přihnojovat kompostem, aby se jí dobře dařilo.

 

Příprava špenátu

Pokud si chcete na špenátu opravdu pochutnat, pak nejlepší úpravou je rychlé spaření. Špenát by se neměl dlouho vařit, ztratil by svoji křupavost. Takto upravený špenát se hodí jako zeleninová příloha k pečenému či grilovanému masu. Také jej můžeme nakrájet a podusit na másle, česneku a cibulce a zalít smetanou. Pokrm doplníme vařeným vejcem a bramborem a hned máme chutný a zdravý oběd.

Čerstvý nebo mražený? Jednoznačně volte čerstvý! Na trzích zakoupíte celý svazek za 20 Kč, takže si můžete dovolit jeho zásoby pravidelně doplňovat. Pokud ho však nestihnete spotřebovat, pak jej raději zamrazte. Mražený si totiž uchová více živin, než zvadlý čerstvý.

Nejchutnější úpravou je spaření. Takto upravený špenát se nejlépe hodí k pečenému a grilovanému masu jako příloha.
Autor: Profimedia.cz


Tip redakce
Špenát obsahuje vysoký podíl oxalátů a vitamínu K a proto se nedoporučuje lidem, kteří berou léky na vysoký krevní tlak (např. Warfarin).