Cibule, latinsky Allium cepa, je oblíbená dvouletá rostlina, ze které zpracováváme cibuli. Existuje mnoho druhů, nejčastěji však používáme obyčejnou cibuli kuchyňskou. Vyplatí se však vyzkoušet i jiné odrůdy. Každá cibule má totiž svoji vlastní specifickou chuť, která dodá konkrétním jídlům ten pravý „šmak“.

Cibule plná zdraví

Lahůdková, neboli jarní cibule je kromě výborné chuti také vitamínovou bombou. Je totiý bohatá na vitamíny (B, A, C a E), minerály (železo, zinek, fosfor, hořčík, draslík, měď a jód) a také kyselinu listovou. Díky tomu cibule výborně působí při léčbě respiračních chorob. Výborně léčí onemocnění nosních dutin a pomáhá při uvolňování rýmu. Navíc posiluje obranyschopnost lidského organismu a zlepšuje trávící funkce.

Jarní cibulky se výborně hodí ke grilovaným a vařeným pokrmům.
Autor: Profimedia.cz
Do každé kuchyně

Drobounkou cibuli oceníte zejména při přípravě pomazánek a letních pokrmů. Výborně se hodí do salátů či ke grilovaným jídlům. A co je opravdová lahoda? Přímo grilovaná jarní cibulka!

Grilované cibulky
Potřebujete: 4 svazky jarních cibulek (1 svazek na osobu), olivový olej, gril

  • Sladká chuť cibulek nejlépe vynikne při grilování nad ohněm. Klasické grily na uhlí však udělají také dobrou službu, jen výsledné aroma není tak intenzivní.
  • Cibulky si nejprve omyjeme a očistíme. Cibuli byste měli zbavit všech povadlých slupek.
  • Na gril je položíme v jedné vrstvě. Oheň by měl jemně plát, aby cibulky rychle nezčernaly.
  • Takto je grilujeme cca 5 minut. Průběžně je pokapáváme olivovým olejem a na závěr posypeme solí. Gurmáni mohou potřít balzamikovým octem.

Tip redakce
Ke grilovaným cibulkám se výborně hodí různé typy omáček. Pokud máte rádi jemné chutě, pak vyzkoušejte holandskou omáčku. Milovníkům ostřejších chutí doporučujeme španělskou omáčku Romesco z rajčat, paprik a mandlí.

Grilovaná jarní cibulka s chřestem a holandskou omáčkou.
Autor: Profimedia.cz