Limoncello je slavný italský likér, který se vyrábí z těch nejlepších citrónů. Pravé limoncello se vyrábí v jižní Itálii ze sorrentských citrónů. Bez obav si jej však můžete připravit i v domácím prostředí. Výsledek bude stát rozhodně za to.

 

Italové limoncello milují. Tradiční likér se vyrábí ze sorentských citrónů.
Italové limoncello milují. Tradiční likér se vyrábí ze sorentských citrónů.
Autor: Profimedia.cz

Italské limoncello

Potřebujete: 9 velkých citrónů, 600 g cukru, 1 litr konzumního 80 % lihu,  1 litr vody

  • Nejprve citrony důkladně omyjeme.
  • Poté z citrónů opatrně oškrábeme tenké proužky žluté kůry. Ideální je použít ostrou škrabku na brambory.  Pozor si dejte, aby se ke kůře nepřimíchala bílá slupka pod kůrou. Ta je hořká a zkazila by chuť celého likéru.
  • Kůrou naplníme skleněnou karafu či láhev a vše zalijeme lihem.
  • Takto necháme kůru v lihu odpočinout alespoň 15 dní na chladném a tmavém místě.
  • Poté si ve větším hrnci připravíme sladký sirup. Vsypeme veškerý cukr a postupně přidáme litr vody. Vše důkladně prohřejeme.  Cukr by se měl zcela rozpustit a vytvořit lehce vazkou hmotu.
  • Poté sirup necháme vychladnou na pokojovou teplotu. Když je směs vlažná, přilijeme veškerý líh s citronovou kůrou
  • Důkladně promícháme a poté vše přefiltrujeme do jiné nádoby. Takto připravený likér je vhodné dobře utěsnit a nechat alespoň 1 týden odpočinout.
  • Likér podáváme vždy vychlazený a skvěle se hodí k odpoledním dezertům.