Vlastně je to nepečený dezert složený ze dvou druhů hmoty, jejíž základ tvoří v obou případech jemně drcené BeBe sušenky. Zatímco světlé těsto obsahuje trochu mandlového aroma, tmavé je ochucené rumovým, dále kakaem a jemně strouhanými ořechy, takže výsledek připomíná po chuťové stránce jemný mandlový marcipán. Autorem originálního receptu je Jiří Plavecz z Cítova u Mělníka.

 Místo řezů dejte dezertu vzhled pralinek

Spíše než podobu řezů dejte tomuto nepečenému dezertu vzhled efektně pruhovaných pralinek, jež v papírových košíčcích zazáří třeba i mezi vánočním cukrovím. Výhodou jsou spíše menší kousky, ze kterých můžete složit rovněž celou bonboniéru. Fantazii se meze nekladou.
A až budete oba druhy těsta rozvalovat do podoby stejně velkých obdélníkových plátků, jež se následně skládají na sebe, použijte jako podložku a šablonu zároveň na míru upravený list papíru. Lepkavé těsto na něm pak rozvalujte mezi dvěma pláty potravinářské fólie…

K přípravě těchto řezů nebudete potřebovat troubu.
K přípravě těchto řezů nebudete potřebovat troubu.
Autor: Hobbymanie.tv

Recept na falešné marcipánové řezy:
Světlé těsto: 500 g drcených BeBe sušenek (lze nahradit piškoty)  200 g moučkového cukru  120 g másla, mandlové aroma  mléko dle potřeby; tmavé těsto: 500 g drcených BeBe sušenek  200 g moučkového cukru  6 lžic kakaa  150 g jemně strouhaných vlašských ořechů  rumové aroma mléko dle potřeby; poleva: 100 g čokolády na vaření  1 lžíce oleje

Jak na to krok za krokem:

K jemně drceným sušenkám přidejte moučkový cukr, na kostky nakrájené měkké máslo, pár kapek mandlového aroma, mléko dle potřeby a vše zpracujte nejlépe v robotu do podoby vláčného, ale nelepivého světlého těsta. Podobně připravte tmavé těsto, jež obsahuje také drcené dušenky, moučkový cukr, dále kakao, strouhané ořechy, rumové aroma a mléko.
Ze světlé hmoty vypracujte mezi dvěma pláty potravinářské fólie tři obdélníky o síle asi 4 až 5 mm shodné velikosti. Stejně velké pláty připravte i z tmavého těsta, ale budou jen dva. Na rovné podložce uložte na list pečicího papíru jeden světlý plát, přiložte tmavý a opět světlý. Takto složte na sebe všech 5 plátů a každou vrstvu lehce přitlačte, příp. přejeďte válečkem.
Povrch složeného dezertu přelijte polevou, jejíž základ tvoří rozehřátá čokoláda vymíchaná s trochou oleje. Důkladně ztuhlý rozdělte na malé kostky, jež můžete podávat v papírových košíčcích.

Fotogalerie
6 fotografií