Muchomůrka červená
Autor: Shutterstock.com
1 Muchomůrka červená (Amanita muscaria)

Má nápadně červený až oranžový klobouk s bílými bradavičnatými šupinami, v mládí bývá vyklenutý, ve stáří zploštělý. Okraj klobouku je rýhovaný, vespodu najdete bílé volné lupeny a prsten. Třeň je šupinatý, u báze zduřelý. Najdete ji ve smrkových lesích od srpna do listopadu. V blízkosti zkuste hledat hříbky.

Muchomůrka zelená
Autor: Shutterstock.com
2 Muchomůrka zelená (Amanita phalloides)

Klobouk bývá zelený, ale může být i žlutozelený, šedý nebo bílý a je paprsčitě žíhaný s hladkým okrajem. Lupeny a třeň jsou bílé (třeň má někdy barvu klobouku). Bílý, slabě rýhovaný prstenec v dospělosti mizí. Na bázi najdete bílý blanitý vak, uvnitř lehce nazelenalý. Roste od července do listopadu ve všech druzích lesů, v trávě na jejich krajích, ale i v parcích. Tato smrtelně jedovatá houba má nasládlou medovou vůni. Po požití vyvolává zvracení, způsobuje selhání ledvin a jater. Otrava se může projevit až po několika dnech.

Muchomůrka tygrovaná
Autor: Shutterstock.com
3 Muchomůrka tygrovaná (panterová) (Amanita pantherina)

Má hnědý polokulovitý klobouk s bílými šupinami, který se v dospělosti zplošťuje, jeho okraje jsou rýhované. Vespodu najdete volné bílé lupeny a v polovině bílého třeně převislý hladký prsten stejné barvy. Báze je ohraničená a zduřelá. Potkáte ji v listnatých i jehličnatých lesích s kyselou půdou od července do října. Otrava touto prudce jedovatou houbou se podobá opilosti, po které následuje hluboký spánek nebo bezvědomí. Houba způsobuje selhání krevního oběhu a udušení.

Pestřec obecný
Autor: Shutterstock.com
4 Pestřec obecný (Scleroderma citrinum)

Houbu nejlépe poznáte po čichu, protože zapáchá po gumě. Plodnice jsou kulovité, popraskané, se šupinatým žlutým povrchem. Po rozříznutí je třeň uvnitř zprvu bílý, pak narůžovělý, modravý až černý. Od začátku léta do konce podzimu roste v malých skupinkách nebo jednotlivě pod stromy a podél cest.

Muchomůrka citronová
Autor: Shutterstock.com
5 Muchomůrka citronová (Amanita citrina)

Polokulovitý klobouk citronově žluté až bílé barvy má hladký okraj a najdete na něm mozaikovitě rozložené bílé nebo béžové šupiny. Vespodu klobouku uvidíte žluté až bělavé lupeny, v horní části třeně je prsten, olemovaná báze má zaoblený tvar. V listnatých i jehličnatých lesích s kyselou půdou roste od začátku léta do konce podzimu ve skupinkách nebo samostatně. Při rozdrobení voní jako syrové brambory.

Muchomůrka jízlivá
Autor: Shutterstock.com
6 Muchomůrka jízlivá (Amanita virosa)

Je celá bílá, malý lepkavý vejčitý klobouk se v pozdějším věku narovnává. Na jeho spodku jsou patrné bílé lupeny a bílý třeň stejné barvy s potrhaným prstencem. Báze má pochvu vejčitého tvaru. Najdete ji v podhorských oblastech ve vlhkých lesích s kyselou půdou.
od července do října. Vyznačuje se těžkou sladkou vůní.

Třepenitka svazčitá
Autor: Shutterstock.com
7 Třepenitka svazčitá  (Hypholoma fasciculare)

Klobouk této jedovaté houby je veliký 3 až 6 cm, žlutavý s tmavším až oranžovým středem. Třeň je v horní části také žlutý a směrem od klobouku tmavne. Dužina má sírově žlutavou barvu s výrazně hořkou chutí a nevýraznou vůní. Lupeny jsou u mladých hub žlutozelené a postupně se přebarvují na purpurové. Roste v trsech na tlejícím dřevě od začátku léta do podzimu.

Holubinka vrhavka
Autor: Shutterstock.com
8 Holubinka vrhavka (Russula emetica)

Poznáte ji podle karmínově červeného, v mládí polokulovitého, v dospělosti rovného klobouku, který má bílé, ve stáří nažloutlé lupeny. Válcovitý třeň je většinou dutý.
V jehličnatých lesích na vlhkých až bažinatých stanovištích roste od srpna do října.

Staňte se NejHoubařem roku 2014 a vyhrajte 10 000 korun!

Léto je v plném proudu a houby konečně začínají růst jako po dešti. Zúčastněte se největší houbařské soutěže na internetu a staňte se Nej HOUBAŘEM roku 2014! Dohromady se hraje o 17 tisíc, stačí jen poslat pěknou fotku vašeho úlovku!

Přihlaste se ZDE >>