Houbové karbanátky
Houbové karbanátky
Autor: Shutterstock.com
Houbové karbanátky

Potřebujete na 4 porce

600 g hub
3 tvrdší housky
2 lžíce hladké mouky
troška vody
2 vejce
1 větší cibule
troška mléka
100 g anglické slaniny (nemusí být)
sůl a pepř
1 lžičky drceného kmínu
olej na smažení
1 lžičky houbového koření
strouhanka na obalení

Postup

Očištěné houby pokrájíme nadrobno a podusíme ve vodě doměkka. Pak vodu slijeme, houby pomeleme s houskami, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a slaninu, hladkou mouku, vejce, koření a trošku mléka tak, aby vznikla hustá směs. Z ní tvoříme namočenýma rukama větší karbanátky, obalíme je ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Hotové karbanátky necháme osušit na vrstvě ubrousků.
Podáváme s bramborovou kaší nebo pečivem.

Náš tip

Pokud je těsto moc řídké, můžete ho zahustit troškou strouhanky. Houbové karbanátky můžete dát také do housky namísto klasického burgeru.

Houbové rizoto
Houbové rizoto
Autor: Shutterstock.com
Hříbkové rizoto

Potřebujete na 3 porce

750 g rýže arborio
2 šalotky
troška olivového oleje
200 g hříbků
150 ml kvalitního bílého vína
zeleninový vývar
150 g strouhaného parmazánu
houbové koření
1 lžičky drceného kmínu
1 lžičky tymiánu
sůl a pepř

Postup

Ve větším rendlíku necháme na oleji zesklovatět nadrobno nasekanou šalotku, pak přidáme pokrájené hříbky, krátce je osmahneme, přidáme rýži, zalijeme vínem a za stálého míchání necháme víno vyvařit. Pak do směsi přidáme koření, sůl, přilijeme trochu vývaru, mícháme a vaříme na mírném ohni, až rýže změkne. Podle potřeby doléváme vývar. Ke konci vaření přidáme do směsi polovinu parmazánu a necháme ho rozpustit. Rizoto podáváme posypané zbytkem sýra a čerstvými bylinkami.

Špekové knedlíky s houbovou omáčkou
Špekové knedlíky s houbovou omáčkou
Autor: Shutterstock.com
Houbová omáčka se špekovými knedlíky

Potřebujete na 4 porce¨

Na omáčku

400 g čerstvých hub (nejlépe hříbky nebo lišky)
zeleninový vývar
100 g másla
1 lžičky drceného kmínu
citronová šťáva
200 ml smetany ke šlehání
200 ml kysané smetany
5 lžic hladké mouky
sůl a mletý bílý pepř
 Na špekové knedlíky
6 starších housek
250 g anglické slaniny
2 vejce
trocha mléka
hrst nasekané čerstvé petrželky
sůl a pepř
trocha hrubé mouky
mletý muškátová květ

Postup

Máslo rozpustíme v hrnci a pak na něm krátce podusíme očištěné pokrájené houby, zalijeme vývarem, přidáme kmín, sůl a pepř a vaříme na mírném ohni, až houby změknou. Sladkou a kysanou smetanu smícháme s hladkou moukou a zahustíme základ omáčky, podle chuti osolíme, opepříme, přidáme trošku citronové šťávy a necháme chvilku povařit. Kostičky slaniny vyškvaříme, přidáme do mísy k nadrobno pokrájeným houskám a zalijeme troškou mléka. Pak do směsi vmícháme vejce, hrubou mouku, koření a sůl. Z ní tvarujeme namočenýma rukama kulaté knedlíky, které uvaříme ve vroucí osolené vodě. Horké knedlíky propícháme vidličkou a pak je servírujeme s houbovou omáčkou.