Obecně platí, že k nakládání se nejlépe hodí mladé plodnice. Není nad to, když máte v hezké skleničce naloženou celou krásnou houbičku. K nejchutnějším druhům patří hřibovité houby, které zůstanou pěkně pevné. Někdo jim sice vytýká, že jsou takové oslizlejší, ale když skousnete, tak víte, že něco jíte.

Lesní houby nakyselo
Autor: Shutterstock.com
Lesní houby nakyselo

Potřebujete

1 kg čerstvých lesních hub
1 l studené vody
2 cibule
1 lžíci octa
1 lžíci soli
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
6 kuliček celého černého pepře
150 ml octa
350 ml vody
1 lžičku soli
2 lžičky cukru krystal

Postup

Vodu nalejeme do kastrolu a přidáme ocet, sůl a všechno koření. Houby očistíme, ty větší případně pokrájíme na menší kousky. Vodu přivedeme pozvolna k varu, nasypeme do ní houby a 5 minut povaříme. V druhém kastrolu svaříme vodu s octem, cukrem a solí na nálev. V okamžiku, kdy se voda začne vařit, odstavíme kastrol z plotny. Povařené houby scedíme. Cibule nakrájíme na kolečka a společně s houbami je rozdělíme do zavařovacích sklenic. Hned je zalejeme horkým nálevem. Dáváme pozor, aby houby byly zcela potopené. Sklenice dobře uzavřeme víčky a vložíme je do sterilizačního hrnce s horkou vodou (musí být celé ponořené!), vodu zahřejeme na   90 °C a sterilujeme 25 až 30 minut.

NejHoubař
Autor: archiv

Nakládané houby se zeleninou a kečupem

Potřebujete

1,5 kg hub
5 středních cibulí
500 g papriky
1 l jemného nebo ostrého kečupu
150 g cukru
250 ml rostlinného oleje
hořčičné semínko
nové koření
50 g soli
celý pepř
150 ml octa 8 %

Nálev

Do 200 ml vody přidáme olej, ocet, sůl, nové koření a celý pepř. Dobře povaříme 5 minut a necháme vychladnout.

Postup

Dobře očištěné houby nakrájíme na stejně velké kousky a dáme do horké osolené vody. Povaříme 5 minut a pak scedíme a propláchneme studenou vodou. Do mísy nakrájíme na stejně velké kousky očištěnou zeleninu a přidáme houby. Zalijeme nálevem a kečupem. Pořádně promícháme a naplníme vymyté skleničky. Při teplotě  90 °C zavařujeme 20 minut.

Hříbky s česnekem ve vinném octu
Autor: Shutterstock.com
Hříbky s česnekem ve vinném octu

Potřebujete

600 g menších hřibů
4 až 6 paliček česneku
2 větší cibule
250 ml bílého vína
250 ml bílého vinného octa
250 g cukru krystal
1 lžíci soli
1 lžíci hořčičných semen
1 lžíci celého černého pepře
4 bobkové listy
asi 16 snítek tymiánu

Postup

Česnek očistíme, lehce omyjeme, rozdělíme na stroužky, ale neloupeme. Houby očistíme, opláchneme pod studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kousky. Do hrnce nalejeme 450 ml vody se solí, přidáme houby a stroužky česneku a povaříme asi 4 minuty. Scedíme a vodu zachytíme do hrnce. Houby a česnek rozdělíme do připravených sklenic. Do převařené vody přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, bílé víno, vinný ocet, cukr a koření. Vše společně vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Horkým nálevem zalejeme houby s česnekem ve sklenicích a pečlivě uzavřeme.