Dýňová polévka shoubami
Autor: Tomáš Petrtýl
Dýňová polévka s houbami

Potřebujete na 4 porce

600 g dýně Hokkaidó
200 g mrkve
100 g kořenové petržele
100 g celeru
2 cibule
200 g brambor
4 lžíce řepkového oleje
1,5 l zeleninového vývaru
400 g hub
muškátový oříšek
listová petrželka
sůl a pepř

Postup

Dýni, zeleninu a brambory opláchneme, oloupeme a vše nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme většinu oleje a orestujeme na něm kořenovou zeleninu. Po chvilce přidáme cibuli a dýni a restujeme, až dýně změkne. Přidáme brambory, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a vaříme zhruba 30 minut. Mezitím si v pánvičce na zbylém oleji krátce podusíme houby. Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka a pak do ní přidáme houby. Polévku podáváme ozdobenou listovou petrželkou.

NejHoubař
Autor: archiv

Quiche s houbami
Autor: Tomáš Petrtýl
Miniquiche s houbami

Potřebujete na 4 porce

Na těsto

200 g hladké mouky
1 lžička soli
1 žloutek
120 g másla nakrájeného na kousky

Na náplň

4-5 lžic řepkového oleje
2-3 vejce
250 g pevných lesních hub
sůl a mletý pepř
špetka drceného kmínu
250 g zakysané smetany
80-100 g nastrouhaného tvrdého sýra
2 lžíce nasekané pažitky

Postup

Mouku smícháme se solí a zapracujeme do ní máslo, přidáme 1 žloutek a rychle zpracujeme těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici. Troubu předehřejeme na 200 °C, formičky vymažeme máslem. Houby očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky, osmažíme je na oleji (po každé straně 2 minuty), osolíme, opepříme a okmínujeme. Ve smetaně rozšleháme zbylá vejce, vmícháme sýr, pažitku a osolíme. Těsto rozdělíme na čtyři díly, rozválíme na placky, které vtlačíme do připravených formiček. Propícháme vidličkou a pečeme na spodní mřížce 10 až 15 minut. Houby rozložíme na předpečené těsto, pár dáme stranou na ozdobu. Na houby rozetřeme smetanovou směs a poklademe zbylými houbami. Pečeme 10 až 20 minut, pak necháme chvíli odstát a podáváme teplé.

Kuře na liškách
Autor: Tomáš Petrtýl
Kuře na liškách

Potřebujete na 4 porce

250 g lišek
1 česnek
1 cibule
4 kuřecí stehna
4 lžíce řepkového oleje
150 ml bílého vína
100 ml portského vína
250 ml kuřecího vývaru
1 lžíce třtinového cukru
50 g másla
sůl a pepř

Postup

Lišky očistíme, cibuli oloupeme a překrojíme na půlky, kuřecí stehna osolíme, opepříme a vložíme do rozpáleného oleje, opečeme dozlatova a dáme je stranou. Ve zbylém oleji osmažíme houby a orestujeme, podlijeme vínem a necháme ho skoro všechno odpařit. Přidáme vývar a krátce povaříme. D pekáče rozložíme stehna, přidáme neoloupanou hlavičku česneku překrojenou na půlku, cibuli, přelijeme vývarem s houbami, přikryjeme poklicí a pečeme při 200 °C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 180 °C, přilijeme portské víno,
přidáme cukr a pečeme zhruba 1 hodinu doměkka. Na posledních 10 minut pekáč odkryjeme a šťávu zjemníme máslem. Podáváme s vařenými brambory.