Kutění je zábava, říká mnoho Slováků

Jako odpočinek po náročném dni využívají kutilství zejména Slováci a Slovenky po třicítce a také těsně před důchodovým věkem (přibližně 32 %). Kutit baví téměř třetinu slovenských mužů a nejvýrazněji se kladný vztah Slováků k manuálním činnostem projevuje v Bansko-Bystrickém kraji, kde kutí pro zábavu dokonce 36,5 % respondentů. Naopak v Bratislavě a jejím okolí je největší počet lidí, kteří ze zásady vůbec nekutí (přibližně jedna čtvrtina). Až 65 % Slováků pak bere nářadí do ruky jen, když si to vyžadují nezbytné opravy v domácnosti. Naopak desetina z dotázaných uvedla, že nezvládá ani to. Zajímavostí je, že na Slovensku má kutění jako koníček dvakrát více lidí s vysokoškolským diplomem než v České republice.

Drobné stavitelské práce zvládá skoro polovina Slováků vlastníma rukama

Z porovnání s Čechy vycházejí Slováci jako zručnější národ, protože si 47 % z nich poradí s drobnými stavitelskými pracemi výhradně svépomocí. Češi toto zvládají jen ve 42 % případů. S tím také souvisí, že o 7 % více českých mužů si na drobné stavitelské úpravy najímá odborníka. Co se týče žen, ty slovenské jsou při drobných úpravách samostatnější než české. V obou zemích pak k nejzručnějším patří lidé s výučním listem, jichž více jak 50 % zvládá drobné opravy samo.

Kvalitní nářadí je základ

Při nákupu pořizují Slováci častěji nářadí v nejlepší možné kvalitě, zatímco Češi dbají více na poměr cena/výkon pořizovaných nástrojů. Nejvýraznější je rozdíl mezi Čechy a Slováky ve věkové kategorii od 54 let, ve které má vybavení s vysokou kvalitou pouze 9,6 % Čechů, ale dokonce 18,8 % Slováků. To se ovšem netýká metropolí obou zemí, kde Pražané, stejně jako zbytek Slovenska, válcují obyvatele Bratislavy. Na druhou stranu více Slováků vlastní také pouze několik kusů základního nářadí, jako jsou například kladivo nebo šroubovák.

„Z průzkumu vyplynulo, že řada Slováků i Čechů si uvědomuje důležitost kvalitního nářadí při práci na svých projektech. Jsme rádi, že jim právě v Hornbachu můžeme poskytnout to nejlepší, navíc za skvělé ceny. Již popáté v řadě jsme se také rozhodli ocenit ty nejlepší projekty a opět hledáme nejlepšího kutila či kutilku z České republiky i ze Slovenska,“ říká David Kolář z Hornbachu.

Autor: Hornbach

Finálová třináctka soutěže Mistr Kutil 2015 bude známá již brzy

Na začátku ledna se opět spouštěl další ročník originální soutěže Mistr Kutil, která oceňuje nejlepší kutily a kutilky z České republiky a Slovenska. Jde v ní především o manuální zručnost. Zájemci se mohli přihlašovat až do 8. února na webových stránkách http://www.mistrkutil.cz, kam nahráli své fotografie projektů a zodpověděli na pár jednoduchých dotazů. Přihlásilo se přes 250 zájemců.  Nyní začíná období internetového hlasování široké veřejnosti, z něhož vzejde finálová třináctka soutěžících. Neváhejte a hlasujte pro své oblíbené projekty!

„Rozhodující je představit svého kreativního ducha, nemusí jít o rozsáhlé odborné znalosti,“ komentuje David Kolář z Hornbachu. Po ukončení registrací bude probíhat od 9. 2. do 22. 2. hlasování na internetu, ze kterého vzejde 13 finalistů. Ti se  7. března utkají o titul přímo v prodejně Hornbach v Čestlicích. Více informací naleznete na http://www.mistrkutil.cz, mediálními partnery soutěže jsou Blesk Hobby a Český kutil.cz