"Okoukal jsem to v Berlíně, kde tento projekt funguje už delší dobu. Tamní radnice se snaží nabídnout osamělým lidem možnost vzít si psa z městského psího útulku," řekl pro Blesk.cz Pavel Klega. "Mají s tím velké úspěchy. Lidé si často nejdřív vezmou psa jen na zkoušku, ale až 80 procent z nich se s ním tak sžije, že si ho nechá," dodává Klega.

Soutěž nejPes 2010
Autor: Blesk.cz


Projekt trochu vyvolává tragikomické představy magistrátních úředníků, vnucujících nešťastné drobné stařence ve dveřích její garsonky stokilovou dogu. Nic takového ale podle náměstka Klegy nehrozí. "Musíme se nejdřív naučit, jak při takovéto akci správně postupovat. Na začátku akce bychom se ale rozhodně soustředili především na rozšiřování informací o nabídce psů z útulků mezi lidi, kteří by o ně mohli mít zájem. Také bychom chtěli těmto lidem radit, jak při osvojení psa správně postupovat," popisuje Klega.


514823:gallery:true:true

Náměstek pražského magistrátu Pavel Klega se svým psem plemene Cane Corso Royem.


Do reality by prý pražský magistrát chtěl představy o projektu začít uvádět už letos na jaře. Nezbývá, než ambicioznímu plánu držet palce. Jak osamělí senioři, tak psí bezdomovci z útulků by si tuto šanci na nové přátelství určitě zasloužili.