Hrdá máma se jmenuje Arantis Sagittarius a pochází z Polska. Chovatelka Ilona Dubnová (41) z Krupky ji překřtila na Tery. „Byla při těle, při vyšetření na ultrazvuku jí proto objevili jen čtyři štěňata. Když z ní lezlo čtrnácté, obracela jsem oči v sloup,“ líčila porod chovatelka.

Tery přivedla na svět 7 kluků a 7 holek. Postarat se o tolik krků není jednoduché. Irský vlkodav je pověstný velkou chutí k jídlu. „Dva velké pekáče, do kterých nasypu piškoty a zaliji mlékem, jim dopřávám až třikrát denně. K tomu mámino mléko a namáčené granule,“ řekla chovatelka.

O měsíc stará štěňátka se bude starat ještě pár týdnů. „Nechám si jen dvě, zbytek se rozuteče po celém světě. Mám zájemce i z Ameriky. Jsou roztomilá, ale už aby šla z domu,“ dodala se smíchem.

Fotogalerie
4 fotografie

Býval to válečný pes

Je to největší pes na světě, v kohoutku může být vysoký až 95 cm a vážit až 90 kg. Původně to byl válečný pes, který strhával bojovníky z vozů nebo koňských hřbetů. Byl však také určen k honitbě a jako strážný pes. Přesto je irský vlkodav většinou od přírody milý a přátelský. Obecně je jeho povaha bezkonfl iktní, nemá problémy s lidmi ani jinými psy.