Jako rodinného mazlíčka? K dětem? Potřebujeme obranáře na hlídání domu či toužíme po společníkovi na dlouhé procházky, frajerovi na výstavu nebo učenlivého pejska na agility? Jakmile si vybereme plemeno, pak je také důležité umět si vybrat chovatelskou stanici a z vrhu to správné štěně.

1. Jak vybrat chovatele?

Můžeme se podívat na internet na časopiseckou či novinovou inzerci, můžeme se zeptat známých, kteří mají stejné plemeno, jaké chceme. Nejlepší způsob je zajet na nějakou výstavu, kde se můžeme setkat přímo s chovatelem vybraného plemene, podívat se na jeho pejsky a také se ho zeptat na to, co nás zajímá nebo v čem nemáme úplně jasno.

Pokud jsme se rozhodli najít si chovatelskou stanici podle inzerátu, je lepší si domluvit nejdříve nezávaznou návštěvu. Podíváme se na štěňata a pokud se nám něco nebude zdát v pořádku, najdeme si jinou stanici.837401:gallery:true:true

2. S průkazem, nebo bez?

Štěně s průkazem původu (PP) si většinou pořizují lidé, kteří s pejskem chtějí chodit na výstavy nebo se s ním účastnit nějakých vrcholových sportů a soutěží.

Bez PP si většinou berou pejska lidé, kteří ho chtějí jen jako domácího mazlíčka a společníka nebo nemají dostatek financí – štěňátka bývají levnější. Chovatelé takových pejsků pak nemají vůči plemenu žádné povinnosti.

Pejska přineseme do nové domácnosti v době, kdy zde není mnoho lidí a necháme ho, ať si vše sám prohlédne.
Autor: nejPes 2011
3. Kdy jít na první návštěvu?

První návštěva vrhu by měla proběhnout ještě před odstavením štěněte od fenky, kdy máme šanci si štěňata dobře prohlédnout a vybrané štěně si zamluvit. Nikdy nepřistupujme na nabídku chovatele, že štěně přiveze k nám. Je lepší vidět matku i štěňata v prostředí, na které jsou zvyklí. Agresivita nebo bázlivost matky je špatným znamením, dobrým znakem je, když fenka vrtí ocasem a štěňata jsou zvědavá. Štěňata by měla být veselá, nebojácná a hravá.

4. Jak si vybrat z vrhu?

Všechna štěňátka sledujeme při hraní, nevyrušujeme je a pozorujeme, které je nejživější a dominantní. Sledujeme jestli z nás nemají strach, zda se nestraní ostatních štěňat. Nejlepší je vybrat si to, které je nejživější a nebojí se. Takové štěně bude snadnější vychovávat, než to, které se všeho bojí.

5. Pes, nebo fenka?

Pes je dominantnější, samostatnější, mohutnější, hůř se vychovává, jeho povaha se příliš nemění

Fenka zhruba dvakrát ročně hárá, je ale vhodnější na výcvik, mírnější, nemá sklony se toulat. Ovšem při dospívání se může změnit její povaha.

Všechna štěňátka sledujeme při hraní, nevyrušujeme je a pozorujeme, které je nejživější a dominantní.
Autor: nejPes 2011
6. Jak poznat povahu?

Výběr také záleží na tom, co od pejska očekáváme. Děti a sportovně založení lidé dávají přednost živějším štěňatům, která podnikají výpravy do okolí pelíšku, starší lidé naopak upřednostňují štěňata klidnější.

Ta se podvolují sourozencům tak, že si lehají na záda, sdružují se do skupinek, ve kterých se cítí v bezpečí. Dominantní pejsek netrpí ani náznakem strachu, radostně se vrhá do šarvátek se sourozenci.

7. Jak poznat zdraví štěněte?

Tělíčko nesmí být vyhublé nebo mít nafouklé bříško. Pokud je v blízkosti pupíku bulka, znamená to pupeční kýlu, kterou je třeba dříve či později operovat. Srst má být hustá, lesklá, bez cizopasníků, stroupků, vřídků nebo holých míst. Oči musí být čisté, jasné a živé, nesmí slzet. Oční víčko se nesmí vchlipovat, koutky nesmí být zanícené.

Uši  uvnitř musí být čisté, růžové a lesklé, bez výtoku. Hustý a tmavý maz může znamenat ušní svrab, což nesvědčí o dobré hygieně chovu. Čenich musí být bez výtoku, výmluvy na rýmu jsou nesmyslné. Zuby by měly mít pravidelný skus, dásně růžové a pevné. Pejsci by měli mít hmatatelná obě varlata.

8. Jaké doklady musí štěně mít?

Chovatel by nám měl dát očkovací průkaz psa, kde musí být veterinářem zaznamenaná očkování a odčervení.

Ve většině případů se štěňata odebírají od matky mezi 6. a 8. týdnem věku.
Autor: nejPes 2011
9. Kdy si odvézt pejska domů?

Ve většině případů se štěňata odebírají od matky mezi 6. a 8. týdnem věku. Doba vhodná k odběru se může u některých plemen lišit, takže dáme na doporučení chovatele který pozná, jestli je štěně už dostatečně zralé na to, aby bez následků sneslo opuštění matky a sourozenců. Čím déle se štěně drží u své původní smečky, tím lépe bude v dospělosti komunikovat s ostatními psy. Ovšem na druhé straně se hůře začleňuje do nové rodiny.

10. Co pro štěně připravit?

Štěněti připravíme teplý košík nebo pelíšek na místě, kde není průvan. Uvnitř by měla být deka, která se dá snadno vyprat. Připravíme zvlášť misku na krmení a zvlášť na vodu a umístíme je tak, aby k nim mělo štěně volný přístup.

Pejska přineseme do nové domácnosti v době, kdy zde není mnoho lidí a necháme ho, ať si vše sám prohlédne. První dny v novém domově jsou pro další vývoj štěněte velmi důležité, proto mu musíme poskytnout dostatek pozornosti a péče. Zpočátku může trpět pocitem odloučenosti od matky a sourozenců, je dobré u něj zůstat co nejvíce a neopouštět ho na delší dobu.

Retrívr Martiny Gavriely sdílí pelech se všemi

Retrívr Martiny Gavriely sdílí pelech se všemi

Moderátorka VIP zpráv Martina Gavriely (32) má svého labradorského retrívra teprve pár měsíců. Přestože je to šestiměsíční štěně, už ho čeká…celý článek

Fotogalerie
3 fotografie