Chrt greyhound přišel na svět ve středověké Anglii a Irsku původně jako lovecký pes, který kořist uštval. Šlechtěním vzniklo zcela zvláštní plemeno úzce specializované na rychlost, v naší době pak výhradně na závodění…

Jednou z nejznámějších chovatelek greyhoundů u nás je Jana Havlová (58). Na sezonu připravuje tři závodníky a nedá na ně dopustit. Právě teď jí ale v tréninku psů teď brání krtiny na cvičné dráze, kterou má za chalupou.837401:gallery:true:true

Jednou z nejznámějších chovatelek greyhoundů u nás je Jana Havlová (58).
Autor: Petr Merta
„Nemůžu riskovat jejich zranění, na to je mám moc ráda,“ říká. A dodává, že v zatáčkách působí na jednu tlapu greyhounda tíha až 150 kg. Podobných zvláštností mají tito psi víc:

DÝCHÁNÍ

Za třicet sekund závodu spotřebuje chrt greyhound devadesát litrů vzduchu za 50–60 nadechnutí. Při běhu se jeho tlak zvýší (ze 7 mm sloupce v klidu) až na 40 mm, což je podobné jako u člověka.

RYCHLOST

Sedmdesátikilometrovou rychlostí běží greyhound už třicet metrů po vypuštění ze startovacího boxu. Stačí mu na to pouhých šest skoků a prvních 250 metrů běhu udržuje rychlost dvaceti metrů za sekundu. Půlkilometrový závod uběhne průměrnou rychlostí 59,22 km/h.

BĚH

Greyhound dělá asi pětimetrové skoky, zhruba čtyři za sekundu. Proto se jeho tělo dotýká v průběhu závodu země jen čtvrtinu celkového času, ostatní dobu běhu pes doslova letí, vznáší se ve vzduchu.

SRDCE

Půlkilometrový závod uběhne průměrnou rychlostí 59,22 km/h.
Autor: Petr Merta
V klidu přečerpá chrtí srdce asi 200 mililitrů krve na kilogram váhy. Při plné zátěži v běhu je to už litr. Třicetikilogramový pes má srdce těžké 270–519 gramů, což je 1,18 až 1,73 % váhy těla. U člověka je to v přepočtu pouhých půl procenta.

KONEC ZÁVODNÍKŮ

Greyhoundi běhají od svých dvou let věku a podobně jako u koní je jejich závodnická kariéra omezena. Někteří končí ve čtyřech, jiní až v šesti letech. Bohužel jsou známy praktiky z Irska, kde se s chrty zachází krutě a v důchodovém věku se jich chovatelé zbavují nebo je nechávají usmrtit

OBNOVA SIL

Nejméně třicet minut po závodu musí být střevní systém chrta v dokonalém klidu – nesmí pít ani žrát. Imunitní systém potřebuje 30 až 120 minut na přechod do normálního stavu a celková regenerace sil do stavu před závodem si vyžádá sedm až deset dnů.

Fotogalerie
5 fotografií