Z jedenáctiměsíčního 80kilového cvalíka Chung Tunga se tak stal vůbec nejdražší pes na světě. „Nechápu to,“ vrtí hlavou prezidentka Americké asociace tibetských mastifů Martha Feltensteinová. „Vždyť v USA tibetského mastifa pořídíte za pár stovek dolarů a navíc to je pes, který se nedožívá příliš vysokého věku,“ dodává.

Prastaré plemeno chránilo kláštery, teď je miláčkem zbohatlíků

Tibetský mastif patří k nejstarším psím plemenům. Na náhorních plošinách chránil stáda i kláštery mnichů.
Autor: Profimedia.cz
Tibetský mastif patří k nejstarším plemenům psů. V Tibetu chránili obydlí a kláštery. Zmiňoval se o něm i cestovatel Marco Polo, který v roce 1271 podstoupil cestu křížem přes Asii až po Peking. Hovořil o nich jako o dogách, velkých jako telata.

Už ze začátku našeho letopočtu jsou ale zápisy o tom, že tento tibetský pes byl mazlíčkem čínských císařů. To je také možná důvod, proč se nyní stal tak oblíbený mezi čínskými zbohatlíky. Je pro ně symbolem absolutního luxusu. Zatímco ještě před 10 lety se dal v Číně tibetský mastif pořídit za 5 000 jüanů, teď láme rekordy. A nejen cenové: Čínská milionářka, která si loni mastifa koupila za půl milionu dolarů, pro něj na letiště poslala konvoj 30 luxusních limuzín!