Položená, neboli „chytání na těžko“, je rybářskou technikou sloužící k lovu ryb u dna. Po nahození montáže, která se skládá ze zátěže (olůvka), zarážky a háčku s nástrahou, se prut odloží do vidliček nebo stojanu. Když montáž dosedne na dno, musí s ní rybář udržet kontakt, a proto vypne vlasec. Napnutý vlasec následně mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru (rybářsky: číhátko, policajt, šplhající opici). Pokud ryba uchopí nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, klesáním nebo poskakováním. Toto je obecný a hodně stručný popis základního lovu na těžko.

Nejběžnější ryba lovená na položenou - kapr.
Autor: www.chytej.cz

Lov na položenou však má spoustu podob. Jinak se například chytá v proudných tocích a odlišně na stojatých revírech. Při lovu v proudu je nutné používat těžší ploché zátěže, které lépe zafixují montáž na dně a nedovolí jí splouvat po vodě. Kromě toho se prut ve vidličkách musí postavit do šikmé polohy tak, že jeho špička ční vzhůru. Je to opatření, aby byl vlasec co nejkratší délkou pod hladinou a zbytečně ho neprověšoval tah proudu. Na stojatých vodách naopak špička prutu bývá skloněna k hladině a vlasec je svou maximální částí ponořený. Protože zde nehrozí tlak proudu, dají se použít i podstatně lehčí zátěže kulatého tvaru.

Na položenou se například loví parmy.
Autor: www.chytej.cz

Na položenou chytáme všechny druhy ryb, které se živí u dna. Záleží jen na zvolení vhodného místa a použité nástraze na háčku. Na těžko se obvykle loví ty největší exempláře ryb! Za pomoci této rybolovné techniky se chytí valná většina trofejních kaprů, amurů, úhořů a candátů. Důvodem je skutečnost, že velké a zkušené ryby se cítí v hloubce a dál od břehu bezpečněji a nejsou tak ostražité.

Lov na položenou má několik odnoží a variant sloužících k chytání určitých druhů ryb a k použití v rozličných přírodních podmínkách. Na některé se nyní podíváme blíže.

Moderní lov kaprů – tento způsob chytání kaprů k nám byl „importován“ v devadesátých letech minulého století z Britských ostrovů. K lovu se používají štíhlé, ale pevné pruty v délkách 3,0 – 3,9 metru a velkokapacitní smekací navijáky s náviny několika set metrů vlasce. Montáž tvoří vesměs neprůběžná zátěž pevně uchycená na vlasci, která má za úkol ukotvit sestavu na dně. Za ní je návazec různé délky zakončený háčkem. Samotná nástraha se na háček nenapichuje, nýbrž je přes tenký vlasec nebo pletenou šňůrku umístěna až pod háčkem. Za nástrahu většinou slouží boilies (kuličky speciálního těsta v různých příchutích, které se uvaří a pak se nechají uschnout), peleta (lisovaná sušená pasta válečkového tvaru), nebo i vařený partikl (kukuřice, obilná zrna, tygří ořech). Všechny tyto nástrahy díky své tuhosti zaručují, že je budou menší ryby ignorovat, a tak jsou cíleně určené právě k lovu kaprů. Kapři je vzhledem k jejich nutriční hodnotě, vůni a chuti rádi konzumují. Velký zkušený kapr nástrahu na vlásku opatrně ochutnává, opakovně ji nasaje a vyplivne a teprve, když nazná, že mu potrava bude „šmakovat“ snaží se jí polknout. V té chvíli si do tlamy zatáhne i rybářský háček. Při snaze o odplutí, hmotnost pevné zátěže rybu zasekne.

K modernímu lovu kaprů patří spousta doprovodných potřeb a pomůcek. Především stabilní stojan s akustickými hlásiči záběru, prostorný podběrák a podložku na úlovek. Vyznavači této rybolovné techniky jsou převážně i zastánci hnutí „chyť a pusť“ a zdolané velké kapry vrací zpět do vody. 

Moderní způsoby položené přináší stále větší úlovky - zejména kaprů.
Autor: www.chytej.cz

Lov na feeder – nejjemnější forma lovu na položenou. Při chytání s feederovým náčiním není potřeba žádných závěsných signalizátorů a ani hlásičů. Záběr od ryby se totiž projeví přímo na pohybu pružné špičky prutu. Po nahození a usazení montáže na dně se prut odloží do vidličky. Následně rybář napne vlasec tak, aby se špička mírně prohnula. Vlasec by měl se špičkou prutu svírat přibližně pravý úhel. Záběr ryby se projeví buď ohnutím špičky, nebo naopak jejím náhlým narovnáním.

Feederové pruty mají štíhlý, ale přitom tužší blank (tělo), větší množství menších vodících oček pro vlasec a sadu vyměnitelných špiček různých tvrdostí. Nejvíce tvrdá (nejméně ohebná) špička se používá do silného proudu, měkké špičky do stojatých vod. Další zvláštností lovu na feeder je používání krmných košíčků místo běžných olověných zátěží. V podstatě se jedná o drátěná krmítka, do kterých se před nahozením natlačí navlhčená směs Návnady. Po dopadu košíčku na dno se z něj krmení pozvolna vyplavuje a tím láká ryby do blízkosti nástrahy na háčku. Feeder slouží převážně k lovu středně velkých druhů ryb – cejnů, menších kaprů, línů, parem, jelců atd.

Lov dravců na těžko – je nejvíce podobný běžnému chytání na položenou, přesto má svá specifika. Mohou se použít stejné pruty jako na kaprařinu. Naviják postačí střední velikosti a velkou výhodou je, pokud je vybaven „volnoběžkou (systém baitrunner). Montáž se skládá z průběžné olověné zátěže, zarážky a háčku (popř. dvojháčku, trojháčku), který je navázán na návazci či lanku. Za nástrahu slouží živá či mrtvá rybka, popř. její část. Po nahození „kořisti“ do vody se prut odloží do vidličky, vlasec se opět vyšponuje, a poté se funkce navijáku přepne do volnoběžné polohy, aby se cívka volně protáčela.

Kapr ulovený na moderní formu položené.
Autor: www.chytej.cz

Dravec, který vyslídí nástrahu a uchopí ji do tlamy, začne odplouvat. Přitom bez odporu z cívky navijáku odvíjí vlasec. Rybář by měl zaseknout v závislosti na velikosti nastražené rybky maximálně do deseti vteřin, tím se vyhne nechtěnému „zažrání“ malého dravce. Přepne volnoběžku do pracovní polohy a přisekne. Tento způsob lovu se uplatní především při chytání candátů, úhořů, štik, okounů a menších sumců. 

Přes zdánlivou pasivitu této rybolovné techniky může chytání „na těžko“ přinášet vynikající výsledky. Většina našich druhů ryb totiž vyhledává potravu u dna, takže jim nástrahu servírujeme přímo do „jídelny“. Šance na úlovek se dá několikanásobně zvýšit, pokud rybář vhodným vnaděním naláká ryby do prostoru, kam nahazuje své nástrahy.

Feederové pruty jsou obvykle tenké a mají jemnou barevnou špičku pro signalizaci záběru.
Autor: www.chytej.cz

Svatý Petr ať je vám nakloněn!

Články o položené:  http://www.chytej.cz/clanky/kategorie/polozena/

Články o feederu: http://www.chytej.cz/clanky/kategorie/feeder/

Diskuze o feederu: http://www.chytej.cz/diskuze/feeder/

Diskuze o kaprech a položené: http://www.chytej.cz/diskuze/kaprarina/

Encyklopedie montáží:  http://www.chytej.cz/uzly-a-montaze/

Kde nakupovat: http://tomi-fishing.cz/