Muškaření je právem považováno za vrchol sportovního rybaření. Je to vysoce účinná metoda, se kterou se dají ulovit všechny druhy ryb, včetně dravců. Muškařům za nástrahu slouží pouze umělá muška, která má napodobovat různá stádia vodního či suchozemského hmyzu, ale i rybičky nebo drobného hlodavce. Muška se nejčastěji skládá z háčku, peříček, srsti, lametek a nití.

Výběr muškařského prutu

Lov na mušku vyžaduje speciální vybavení. Základem je muškařský prut, který má sedlo na naviják umístěno na spodní straně rukojeti. Kromě toho má mnohem více vodících oček než prut na jiné způsoby lovu. Muškařské pruty jsou pružné po celé délce a v závislosti na výrobním materiálu a zpracování se různí i jejich cena. Levné modely pro začátečníky se obvykle dají pořídit do 1000 Kč, naopak „mušáky“ pro pokročilé rybáře a závodníky mohou stát i 20x více!

Muškaření je Rudolfova nejoblíbenější technika.
Autor: www.chytej.cz

Velmi důležitým ukazatelem muškařského prutu je jeho akce – má čtyři kategorie. Rychlé pruty se špičkovou akcí nesou označení A. Pruty akce B se ohýbají v horní třetině prutu. Akce C je charakteristická pro ohyb prutu v horní polovině a konečně pruty akce D jsou parabolické – ohýbají se po celé délce. Akce prutu má přímou vazbu k jeho rychlosti a jemnosti. V současnosti většina výrobců prutů udává kategorii prutu číslem (AFTMA), které je vodítkem pro volbu správné muškařské šňůry.

Při volbě prutu bychom měli vzít v úvahu tři základní parametry – délku, akci a kategorii. Pro začátečníky je možné doporučit zlatý střed, prut v délce 275 cm, akce B a kategorie 5. S postupně nabranými zkušenostmi si rybář pořídí kratší a jemnější proutek v kategorii 3-4 a akcí A-B pro lov na suchou mušku, nebo dlouhý prut přes tři metry k chytání na nymfu a pak i tvrdší prut kategorie 7-8 pro lov větších dravců na streamer, což je napodobenina rybičky z peří a srsti.

Lov lipanů na suchou mušku na podzim patří k vrcholům muškařiny.
Autor: www.chytej.cz

Ostatní muškařské potřeby    

K „mušáku“ neodmyslitelně patří muškařský naviják, který funguje jako zásobník šňůry. Z něj rybář vysoukává šňůru při nahazování. V podstatě se jedná o jednoduchou odlehčenou cívku vyráběnou z grafitu, hliníku, nebo lehkých slitin. U navijáku je důležité, aby byl vyvážen s ostatními součástmi výbavy – s prutem a šňůrou.

Muškařské šňůry jsou těmi nejdůležitějšími pomůckami muškařů! Existují ve verzích plovoucích, částečně potápivých a potápivých. Šňůry také rozdělujeme podle jejich hmotnosti a podélného profilu. Každý typ se hodí pro jiné využití při konkrétních metodách muškaření.

Na konec šňůry se přidělává nástavec. Lze ho vytvořit ze splétané rychlospojky nebo z ujímaného kusu vlasce. Na ně se potom naváže návazec z tenčího vlasce, který už je zakončen umělou muškou.

Losos keta ulovený na mušku v Britské Kolumbii.
Autor: www.chytej.cz

Lov muškařením 

Má mnoho podob a využití. Podle zvoleného náčiní a cílové ryby můžeme chytat různými technikami a nástrahami. Nejpoužívanějšími jsou:

Suchá muška – loví se na nástrahy, které mají napodobovat hmyz plující po hladině. Tento způsob lovu je velmi účinný v době, kdy se například rojí jepice nebo chrostíci a ryby je sbírají z hladiny. Muškař se svou nástrahu snaží položit na hladinu před rybu. Záběr obvykle bývá dobře viditelný. Ryba uchopí mušku do tlamky a stáhne ji pod hladinu. V tom okamžiku rybář zasekne. Pokud záběr nepřijde na první nához, hod se musí zopakovat. Pokud ryba nástrahu ignoruje i po několika proplutí, je potřeba mušku vyměnit za jiný vzor. Suché mušky se vyrábí výhradně z dobře plovoucích materiálů, například z dutých srnčích chlupů, aby se dlouho udržela na hladině. Ze stejného důvodu se i mastí oleji.  

Mokrá muška – má napodobovat utopený hmyz, který splouvá po proudu vodním sloupcem. Na mokré mušky reagují hlavně ryby, které nesbírají hmyz z hladiny. Obvykle se loví na trojici mušek – na konci je přivázána nejtěžší, na bočních návazcích potom mušky lehčí. Při vlastním chytání rybář postupuje vodou směrem po proudu a nahazuje mušky na střed řeky. Při lehce napjaté šňůře potom nechává mušky splouvat obloukem pod sebe. Záběr se projeví buď jako zatažení nebo zastavení šňůry, popřípadě je vidět i záblesk ryby pod hladinou. Při každém podobném úkazu musí muškař neprodleně zaseknout.

Zdalipak zde číhá na potravu pstruh či lipan.
Autor: www.chytej.cz

Nymfování – je způsobem, který umožňuje lovit ryby u dna v hlubších proudech. Nymfa napodobuje larvu vodního hmyzu. Kvůli vyšší hmotnosti se zatěžkává kovovou kuličkou, která je navlečená na háčku ještě před samotným navázáním peříček či srsti. Nymfa se nahazuje šikmo proti proudu a nástraha se nechá vyklesat až na dno. Pozvednutím prutu se napne šňůra, muška se odlepí ode dna a začne splouvat po proudu. I při tomto způsobu se může lovit až na tři muška najednou. Nymfa musí být vždy jako koncová. Po nahození muškař pozorně pozoruje nástavec, který se zařezává pod hladinu. Každé cuknutí či zastavení nástavce během splouvání může signalizovat zachycení mušky na dně, ale také vytoužený záběr. Proto je potřeba bez meškání třeba zaseknout!

Streamerování  - je rybolovnou technikou, která se od předešlých způsobů podstatně liší. Používá se při něm silnější pruty vhodné pro nahazování těžších nástrah a potápivé šňůry. Hlavní odlišností je používaná nástraha! Zatímco při výše uvedených variantách muškaření se chytá na napodobeniny dospělého hmyzu a jejich vývojových stádií, při streamerování se vodou aktivně vodí imitace rybek nebo myší. Kromě větších pstruhů se na tyto nástrahy loví i okouni, candáti, boleni, štiky a v cizině i lososi. Streamer se nahazuje dalekým hodem na místo pravděpodobného stanoviště dravce. Při zpětném přitahování nástrahy se lovec snaží napodobit pohyb raněné kořisti. Záběr se vesměs projeví jako náhlé zatavení nebo cuknutí šňůry do protitahu. 

Pstruh duhový ulovený na černý strým imitující zřejmě pijavici.
Autor: www.chytej.cz

Muškaření v současné době zažívá opravdový rozmach. Může za to akčnost techniky, která je vysoce sportovní a navíc i dostatečně šetrná k loveným rybám. Univerzálnost muškaření nabízí prožívat působivé zážitky po celou sezónu a to nejen na řekách a stojatých vodách, ale dokonce i při mořském rybolovu. Kdo muškaření nevyzkouší na vlastní kůži, ten to nikdy nezjistí. Svatý Petr nechť je s vámi!

Články o muškaření: http://www.chytej.cz/diskuze/muskareni/

Diskuze o muškaření: http://www.chytej.cz/clanky/kategorie/muskareni/

Encyklopedie mušek: http://www.chytej.cz/encyklopedie/musky-nymfy-strymry/

Kde nakupovat: www.tomi-fishing.cz