Co vlastně posyp na sníh způsobuje a jak psa chránit? Na to se Blesk zeptal libereckého veterináře Zdeňka Cvrčka. „Chemikálie z posypových směsí poleptají polštářky tlapek a hrudky sněhu zase mechanicky dráždí jemnou pokožku v meziprstí,“ říká veterinář Cvrček.

Nejlepší je prevence

„Po venčení omyjte v umyvadle s teplou vodou psovi tlapky, vymněte sníh a nohy dokonale osušte. Ale ještě lepší je prevence,“ říká. "U svého veterináře, v lékárnách nebo ve zverimexech seženete speciální masti, kterými psovi před venčením tlapky natřete. Masti totiž obsahují vosk, rostlinné oleje a hořčík. Tato bariéra zadrží směs vody a chemikálie, která by se jinak dostala do kůže,“ vysvětluje.

Botičky možná  vzbuzují úsměv, ale pejskaři ví své

Pohled na  pejsky v elegantních botičkách asi u většiny lidí vyvolá úsměv na rtech… Podle majitelů ale nejde o módní výstřelek, ale o další dobrý způsob, jak co nejlépe ochránit pejskovi tlapky v zimním období.

Fotogalerie
4 fotografie

„Vypadá to, že naši cestáři používají dost koncentrovanou sůl, protože letos se lidé po botičkách hodně shánějí s tím, že pejsky tlapičky tak bolí, že ani nechtějí chodit,“ přiznává obchodnice s potřebami pro psy Bohdana Hladíková ze Dvora Králové. Ta psí botičky doporučuje i jako ochranu paciček před zraněním na zledovatělém povrchu. Jsou totiž protiskluzové.

Po prvním obutí se sice málokterý pejsek tváří spokojeně, ale většinou brzy zjistí, že se mu v prosoleném ťapá lépe. A kolik botičky stojí? Dají se pořídit zhruba od 400 korun. A když společně s botičkami má pes i zimní obleček, můžete si být skoro jistí, že mu sůl moc neublíží!

Veterinář: Botky ano, ale raději jen na krátké procházky

Blesk se zeptal doktora Cvrčka, jestli psí botičky dokážou našeho čtyřnohého přítele ochránit. „Ano, boty doporučuji na běžné venčení, ale ne na dlouhé procházky. Tlapky by se mohly zapařit. Na krátkodobý pobyt venku jsou boty velmi vhodné. Ochrání psa před poraněním a oděrkami od štěrku a písku, tedy materiálu, který je obsažen v takzvaném inertním posypovém materiálu,“ dodává.