Dnes můžete vidět „američany“ soutěžit na výstavách krásy, ale také na závodech agility, kde bravurně překonávají překážky, aportují létající talíře nebo tančí. „Jsou to prostě takoví psí klauni s neustále dobrou náladou,“ říká chovatelka Eva Nepomucká z Roztok.

Páníček středem světa

Původně spolu s kamarádkou cvičila německé ovčáky. Jenže pak se přestěhovala do paneláku, přišly děti, a chovat velké psy nebylo možné. Proto se spolu s kamarádkou začaly poohlížet po malém plemeni, které by mohly mít doma pro radost. V atlase psů je zaujali právě američtí kokršpanělé a zůstala jim věrná už devatenáct let. Díky nim se chovatelství a výstavy staly největším Eviným koníčkem. „Tihle pejsci mají úžasnou povahu,“ pochvaluje si své miláčky. „Jsou nejen stále dobře naladění a připravení pro každou lumpárnu, ale i nesmírně přátelští i mazliví.“ Ve srovnání s anglickými kokršpaněly bývají „američané“ o něco menší, subtilnější a víc vázaní na své páníčky. Odlišují se od nich také nezaměnitelným stylem pohybu, který svou plavností a elegancí připomíná pohyb afgánského chrta.

Do garsonky i na dvorek

Nezáleží jim příliš na tom, jestli s vámi bydlí v paneláku nebo v rodinném domě s velkou zahradou. Mnohem víc potřebují kontakt se svým majitelem. „Když je vypustím na dvorek a nejdu s nimi, jednou ho oběhnou a upalují zpátky,“ vypráví chovatelka. „Co by tam také sami dělali?“ A Evina psí smečka, která dnes čítá tři psí důchodce, tři dospělé v produktivním věku a ještě pár štěňat, její slova vzorně potvrzuje v praxi. Neznamená to ovšem, že by je panička nemohla nechat doma samotné. Většinu času, kdy se v práci věnuje účetnictví, chlupáči klidně prospí. A když se Eva vrátí, čeká je společná procházka a potom nezbytná miska s krmením.

Sázka na kvalitní kosmetiku

Tak úplně bez práce ale přece jenom chovatelka amerických kokršpanělů není. Pokud má být jejich dlouhá srst zdravá a lesklá, vyžaduje pravidelnou péči. Jednou za 2 až 3 týdny to znamená pejska vykoupat šamponem a kondicionérem. Potom ještě pořádně vysušit fénem za stálého kartáčování a použití antistatického spreje, díky němuž se dá bez větší námahy zacuchaná srst rozčesat. „Už malé štěně je třeba naučit, aby se nebálo kartáče ani fénu,“ připomíná Eva. „Když dostane po učení nebo koupání odměnu, začne se na tuto proceduru těšit a nemusíte ho pak pokaždé tahat zpod postele.“ Sportovní sestřih pěkně nakrátko vám ušetří mnohé starosti, ale na kosmetice byste ani v takovém případě neměli šetřit, pokud nechcete riskovat kožní problémy.

Kšiltovka chrání uši

Také převislé uši si žádají své. V praxi to znamená je aspoň jednou týdně jemně vytřít smotkem buničiny, aby se v nich nedržely kvasinky a vlhkost. „Kromě toho se prodávají i speciální kšiltovky (uši se jimi provléknou), nebo si pomůžete gumičkou na vlasy. Díky tomu mohou uši v létě pěkně větrat.“ Kokršpanělům je také vhodné pořídit vyšší misku, aby si je zbytečně nemáčeli ve vodě nebo krmení. A v psím salonu by jim kadeřnice měla sestříhat nejen srst, ale i vnitřní strany uší, pak se v nich nedrží vlhko a nehrozí zánět zvukovodu.

Milovníci se vracejí

Ale ani trochu péče navíc milovníka amerických kokrů neodradí. Však se také mnozí majitelé k chovatelce vracejí pro další štěňátko většinou ve chvíli, kdy jim jejich původní mazlíček odejde do psího nebe. Za velkou výhodu amerických kokršpanělů Eva považuje to, že se hodí prakticky pro každého, radost udělá těm sportovně založeným, ale i starším lidem nebo rodičům s malými dětmi. Skvěle si také porozumí v domácnosti s jinými zvířaty, je inteligentní a rychle se učí. Klidně s vámi poběží u kola nebo vás v zimě doprovodí, když posvištíte na běžkách, může vás zkrátka provázet všude. Hlavně, když budete s ním.

Líbí se vám američtí kokršpanělé?

  • Bližší informace o tomto plemeni (štěňátko s rodokmenem stojí přibližně 8000 až 12 000 Kč) najdete například na webových stránkách www.amkokr.cz nebo na www.bohemiablackdiamond.cz.
  • Vedle šamponů a kondicionérů si můžete koupit i bezoplachový šampon ve spreji, který se hodí zejména tehdy, pokud se pejsek venku umaže a nechcete ho celého koupat (Biogroom, Cowboy Magic...).
  • V chovatelských potřebách se prodávají i speciální kapky na čištění uší – stačí je nakapat, pěkně vmasírovat a vytřít uši buničinou. Podobně jako u mnoha dalších plemen se i u amerických kokrů vyskytují některé druhy očních onemocnění – progresivní atrofi e sítnice a šedý zákal. Proto všechny chovné jedince každoročně vyšetří specializovaný Chovatelka se svými oftalmolog.