Dopřávat mazlíkovi stejná jídla, na kterých si sami pochutnáváte, je špatně. Naše strava neodpovídá fyziologickým potřebám zvířete, kočka a pes jsou masožravci. Ostatně už jen soli a koření zbytečně zatěžují organismus zvířat, hlavně játra a ledviny. Tak jak je tedy správně krmit?

Granule jsou základ

Málokdo má čas mazlíkovi denně vařit, samozřejmě pokud nejde o speciální dietu s ohledem na jeho zdravotní stav, třeba po operačním zákroku. Ale ani ta netrvá věčně, proto obecně platí, že vhodnější řešení nabízí už hotové krmení. „Komerčně vyráběná krmiva se liší podle toho, zda jde o výživu kompletní, nebo doplňkovou. Je váš pejsek zdravý? Pak ke kompletnímu krmivu netřeba nic zásadního přidávat, protože pokrývá nároky zvířete ve všech základních parametrech (včetně vitaminů a stopových prvků).

Mezi doplňková krmiva patří například extrudované těstoviny (vypadají jako klasické suché krmivo – granule, ale chybí jim bílkoviny) nebo pamlsky,“ vysvětluje poradce pro výživu malých zvířat Ing. Iva Blažejová. Krmení pro psy i kočky koupíte v různých variantách: suché (granule), měkké (konzervy, salámy, kapsičky – jsou na trhu nejen pro kočky) a poloměkké (měkčené pamlsky nebo například granule s vyšším zastoupením vody).

Pozor nejen na váhu

Co říká aktuální trend ve výživě mazlíků? Psa je vhodné krmit alespoň dvakrát denně, ráno a večer, ale velká plemena, štěňata a březí feny i vícekrát denně (u velkých plemen tím omezujete riziko torzí žaludku). Zatímco psům nenechávejte zbytky granulí ze snídaně po celý den v misce, u koček to nevadí – ba naopak. Také micky krmte dvakrát denně, večer se často používají kapsičky, paštičky nebo konzervy. A kolik jim toho dopřát? Například 15 kg vážící pes má denně sežrat kolem 230 g granulí. Ovšem nejde jen o jeho hmotnost, v úvahu musíte vzít i věk, stav a životní styl: štěně potřebuje jiné krmení než kojící fena nebo třeba pes-senior. Krmiva však mají na obalu uvedenou doporučenou denní dávku, snadno se v tom zorientujete.

Porovnejte si příjem a výdej

Jak ale poznat, které granule jsou pro čtyřnožce nejvhodnější? Přestože se nedá stoprocentně říct, čím dražší, tím lepší, bývá cena jedním z vodítek: „Když 1 kg krmení stojí 10 nebo 15 Kč, nemůže být kvalitní. Oblíbenou pomůckou zejména pro pejskaře je porovnání příjmu a výdeje – jak moc krmiva psovi dáte a co z něj obrazně řečeno na druhé straně vyjde (malý, pevný trus znamená, že pes využil více živin).

O kvalitě rovněž napoví použité suroviny, které výrobce musí uvádět na etiketě, to je dané zákonem. Na obalu také najdete nejdůležitější výživové parametry: bílkoviny, tuky, vitaminy, makroprvky a stopové prvky. A v neposlední řadě vám v orientaci pomůže dělení krmiv na economy, premium a superpremium. Skupina krmiv označovaná jako superpremium má nejvyší stravitelnost, která říká, co organismus mazlíka skutečně využije; vyjadřuje se v procentech. Výrobce však může, ale nemusí tento údaj uvádět,“ podotýká Iva Blažejová. A pokud si stále nejste jisti správným výběrem, poraďte se v prodejně nebo s veterinářem.

Potravinové doplňky

Užíváte vitaminové tabletky, dodáváte si energii koenzymem Q 10? Nejen vám, ale i mazlíkům mohou prospívat potravinové doplňky. „Dost často zejména výrobci granulovaných krmiv přidávají do výrobků vyšší hladiny vybraných látek vždy s ohledem na to, pro jakého psa nebo kočku je krmivo určené. Ale někdy méně je více – například nižší procento popelovin a optimální hladina hořčíku pomáhají omezit tvorbu močových kamenů. A pokud jde o samostatné potravinové doplňky? Vaši kočičí miláčci si každý den čistí svou srst, a tím se do jejich trávicího systému dostane hodně chlupů, které mohou způsobovat potíže.

Tento problém řeší speciální vláknina. Organická kyselina taurin je zase potřebná pro správnou funkci svalů (zejména srdečního), mozku a nervů, ovlivňuje krevní srážlivost i plodnost, a tak bychom mohli v jeho účincích pokračovat. Největší význam má však pro dobrý zrak micky. Pokud chcete u dlouhosrsté kočky nebo psa zlepšit kvalitu srsti, lze jim podávat biotin a omega-3 a 6 mastné kyseliny. Velká plemena psů nebo starší zvířata by vám poděkovala za přípravek obsahující chondroitin a glukosamin, které podporují pružnost chrupavky a regenerují ji. Doplňků je celá řada, stačí si jen správně vybrat.