Do pavích očí se chovatel Jiří Linhart ze Slavětína zakoukal před více než dvaceti lety. A dodnes chválí nejen jejich vzhled, ale i dobré vlastnosti.

Výstavní inspirace

Pávi ho poprvé zaujali v expozici myslivců na Výstavišti v Lounech. Když po revoluci myslivci jejich chov rušili, koupil si od nich své první dva kohouty. V té době už ovšem choval bažanty, holuby a lecjakou další zvířenu. „Jsem sice vyučený strojní zámečník, ale dělal jsem na směny třeba u hasičů nebo v kotelně, abych měl volno a mohl se věnovat zvířatům,“ přibližuje Jiří Linhart svou fi lozofi i. Od té doby, co je v invalidním důchodu, se může svým svěřencům věnovat naplno. Základ jeho paví rodinky dnes tvoří dva dospělí samci a čtyři slepice,každoročně ovšem přibude i omladina.

Fotogalerie
3 fotografie

Škodná příliš nehrozí

Ve srovnání se slepicemi mají pávi pro chovatele jednu velkou přednost – nerozhrabou mu záhonky a nenadělají „paseku“ na zahradě. A ani je tolik neohrožuje škodná. Když ještě Jiří choval klasickou domácí drůbež, nejednou si na jeho kachnách nebo husách pochutnala liška i kuna. „Páv má výhodu, že je velký a pernatá škodná na něj neútočí,“ pochvaluje si. „Kromě toho spí na stromech a liška ani kuna na něj nemůže.“ Nebezpečné bývá pouze období, kdy si pávice vskrytu udělá hnízdo a zasedne na vajíčka;právě tady ji může třeba liška napadnout. Ale ani když samice vysedí mladé, není chovatel bez starostí. „Mláďata pávů jsou háklivá, nesmí zmoknout nebo nastydnout,“ varuje Jiří. Když vyjde samice ráno s kuřaty do rosy, často takový výlet nepřežijí. Chovatel proto péči o mladé neponechává jen na přírodě. Mláďata udržuje po narození v suchu a teple pod infralampou a intenzivně je krmí speciální směsí, která obsahuje také léčivé látky proti nejčastějším pavím nemocem. Teprve po opeření je vypouští do venkovních voliér a až později na zahradu.

Plachý elegán

Pozorovali jste někdy paví námluvy? Při této příležitosti totiž samec vztyčí a rozevře v plné kráse ocasní vlečku jako obrovský vějíř. A obvykle s ní ještě potřásá, aby posílil celkový efekt „představení“. Samice si totiž toho pravého vybírá podle vzhledu, přestože sama není zrovna krasavice – pávice často mívají hnědošedé zbarvení a kratší vlečku bez typických „očí“, kterou roztahují v případě ohrožení. Má to ovšem jeden háček: páv je velmi plachý elegán. Ve Slavětíně jsme proto mohli tyto krasavce fotografovat pouze z úctyhodné vzdálenosti. A pro snímky z námluv jsme si museli zajet do nedalekých Libochovic. V zdejším zámeckém parku chovají pávy, kteří jsou na cizí lidi přece jenom víc zvyklí. Ale i tady bylo zapotřebí si na ten správný okamžik několik hodin počkat.

Indičtí přistěhovalci

Pávi pocházejí z Indie a ve zdejší džungli, kde dodnes žijí, mají v oblibě spíš přítmí a houštiny než otevřená prostranství. V Čechách si je zpočátku zamilovali zejména šlechtici, kteří si impozantního ptáka pořizovali do zámeckých parků. Ostatně i dnes zde leckdy bydlí. V Libochovicích má například chov pávů už dlouholetou tradici. A některá ze svých mláďat před časem Jiří Linhart prodával i na zámek do Klášterce nad Ohří. Dnes si u něj pávy nakupují také majitelé statků, kteří dříve chovali spíše slepice. „Krmná směs pro nosnice je totiž tak drahá, že se chov slepic ani nevyplatí. Lepší je mít hezkého ptáka, jako je páv,“ vysvětluje.

Dospělost s otazníkem

Ocas pávům dorůstá do maximální délky ve třech letech. „Plodní však bývají už ve dvou letech, někdy i v roce. Většinou se páří s několika slepicemi,“ podotýká Jiří. Po období toku, který trvá od dubna do června, rychle svou ocasní chloubu ztrácejí, ale brzy jim začnou růst nová pera. Pozorovat tyhle rituály chovatele baví. Nejraději však pracuje s mláďaty. Dodnes vzpomíná, jak se mu před lety podařilo odchovat sto pět mladých pávů, což je v Čechách naprostý unikát. Někdo si pořídí jedno zvíře a je spokojený, Jiří má však největší radost, když se povede celý odchov.

Než si pořídíte krásného opeřence...

  • Zvažte, zda mu můžete nabídnout dostatečně velký prostor. Páv potřebuje volnost. Výhodou jsou i vzrostlé stromy, na kterých bude přespávat.
  • Ideální je vesnické přírodní prostředí, kde nebude nejspíš vadit hlasitý pokřik, který páv vyráží v době toku.
  • Klasický modrý páv stojí 1000 až 1500 Kč, černokřídlý 2500 až 3000 Kč, obvykle se prodávají mláďata po půl roce.
  • Jednou denně ho krmte (nejlépe směsí pro krůty) a dejte mu čerstvou vodu. Zelené doplňky si na zahradě vyhledá sám, pochutná si například na kopřivách.
  • Pávi trpí na cizopasníky – dvakrát do roka je vhodné přidat jim do pití odčervovací prostředek. Obzvlášť nebezpečný je parazitický bičíkovec Histomonas meleagridis způsobující takzvanou černohlavost, která mívá smrtelné následky.
  • V dospělosti je páv velmi otužilý, na stromě spí i v zimě. Patří k dlouhověkým ptákům, dožívá se až 25 let.