Křeček je malý hlodavec, který se dožívá se podle podmínek a druhu od 2 do 10 let. Je zvyklý na samotářský život a obejde se proto bez „parťáka“. Pokud byste mu ho přece jen chtěli pořídit, dobře to zvažte. Ne vždy si dva a více křečků vzájemně „padnou do oka“. Už vůbec nedávejte dohromady různé druhy, například křečka džungarského se syrským!

Samečka nebo samičku?

Svého budoucího mazlíčka pořídíte za 30 – 50 korun ve specializovaných prodejnách a dnes už i v hobbymarketech. Pokud váháte, jestli to má být ona nebo on, pak zvolte podle toho, co od křečka očekáváte. Sameček má klidnější povahu, pokud jste si ho ochočili, vydrží být dokonce chvíli i v klidu. Samička je naopak divočejší a čilejší, chvíli neposedí. Ale zase je náramně zvědavá a bude vás bavit svými průzkumnými pokusy.

Jaké bydlení pro křečka?

...zatímco tyto jeho životní potřeby neuspokojí, jsou to jen taháky na vaši peněženku!
Autor: Grada
Na trhu se v poslední době objevila spousta „revolučních“ obydlí pro křečky. Profesionální chovatelé ale vzkazují: nebuďte tentokrát „trendy“ – tahle obydlí mají jen ukojit pocit, že jste svému křečkovi poskytli veškerý komfort. Jenže ve skutečnosti neuspokojí ani základní potřeby těchto zvířátek a slouží jen k tahání nemalých finančních částek z vaší kapsy.

Křečkovi postačí úplně jednoduchá klec...
Autor: Grada
Křečkovi stačí úplně jednoduchá „ubikace“ v podobě větší klece s vyšším plastovým dnem. K dostání jsou od 400 do 800 Kč. Klec by měla mít dostatečně široká obslužná dvířka, abyste křečka při vytahování nezranili. A neměla by s výjimkou dna obsahovat žádné plastové díly. Je to přece jen hlodavec…

Chov ANDULEK je snadný! Co dělat, aby z nich byli domácí mazlíčci?

Chov ANDULEK je snadný! Co dělat, aby z nich byli domácí mazlíčci?

Živé, zvědavé a velmi chytré. Takové jsou andulky a pro své vlastnosti i krásné zbarvení patří k neoblíbenějším papouškům u nás. Chcete si také pořídit…celý článek

14 TOP rad, jak založit akvárium

 14 TOP rad, jak založit akvárium

Také jste při návštěvě u známých zjistili, že pohled na podvodní svět vás uklidňuje? A chtěli byste si pořídit své vlastní akvárium? Máme pro vás 14…celý článek

Čím mu zařídit byteček?

Křeček toho moc nepotřebuje. Na dno mu dejte vyšší podestýlku z hoblin nebo sena, kterou měňte nejméně jednou za týden. Bude také potřebovat klasickou automatickou napáječku s kovovým náustkem. Vhodné je pořídit mu i skrýš v podobě domečku.

Co chovatelé považují za zbytečné, je miska na krmení. Křeček by jídlo stejně odtahal do své skrýše v obavě, že by mu ho mohl někdo ukrást. Stačí mu dát krmení na dno, zvířátko se alespoň zabaví jeho hledáním tak, jako ve volné přírodě.

Už křečka máte? Podělte se o své zkušenosti!

Už jste si křečka pořídili? Podělte se s ostatními o své zkušenosti, zajímavé příběhy i o fotografie svých mazlíčků! Pište na adresu online@ringier.cz, do předmětu uveďte heslo KŘEČEK.

Jak a čím ho krmit?

Jeho strava by měla být pestrá, kromě kvalitního sušeného krmiva by měl křeček dostávat denně čerstvou zeleninu nebo ovoce. Můžeme také zakoupit samostatné vitamíny a pamlsky pro křečky, jednou týdně může dostat jeden psí suchar, moučné červy a trochu tvarohu nebo ovocného jogurtu.

Co dělat, aby byl z křečka domácí mazlíček?

Stejně jako u nás u lidí i u křečka prochází láska žaludkem. Získejte si jeho důvěru drobnými pamlsky. Po nasycení bývá obvykle v dobrém rozmaru a nechá se bez odporu brát do ruky, hladit a vydrží i další projevy vaší lásky.

Fotogalerie
5 fotografií
Křečka také potěšíte různými hračkami. Při jejich výběru ale dávejte pozor, některé jako třeba kolo pro běhání pro něho mohou být zdrojem úrazu! Vybírejte takové hračky, které ukojí jeho zvědavost i potřebu zalézt až do té nejmenší skulinky. Spoustu legrace si společně užijete, když mu například slepíte několik kartónových trubiček od toaletního papíru.