Naučit svého papouška mluvit je sen snad každého chovatele. Jenže s těmito ptáky je to stejné, jako s lidmi. Někteří nadání mají, jiní ne. Blesk.cz vám poradí, kteří papoušci jsou nejučenlivější a jak je začít učit mluvit.

Kteří papoušci jsou nejučenlivější?

Obecně platí, že mluvit se naučí papoušci s masitým jazykem. Na rozdíl od lidí nemají hlasivky a právě s pomocí jazyka dokonale imitují zvuky, které slyší. Zkušení chovatelé také tvrdí, že čím větší pták, tím více slov i celých vět se naučí. Velmi hovorní jsou například kakadu, žakové, amazoňani, alexandři, loriové, senegalci, pyrury, nebo papoušci ara.

Dokonalý imitátor je loskuták posvátný. K jeho chovu však potřebujete povolení od veterinární správy.
Autor: jiří Hadač
Dokonalým imitátorem je loskuták posvátný. K jeho chovu však potřebujete povolení od veterinární správy, navíc je proslulý tím, že nepatří mezi zrovna dvakrát čistotné ptáky.

Ale nemusí to být zrovna papoušci – vůbec nejupovídanější je údajně loskuták posvátný, mluvit se naučí i krkavec. To jsou ale ptáci zákonem chránění, pro jejichž chov budete potřebovat povolení.

Ceny těchto ptáků se ale pohybují hodně vysoko, začínají na 10 000 korunách, výjimkou nejsou ani papoušci, za které chtějí chovatelé i přes 100 000 korun. Pokud tolik peněz investovat nechcete, pak si můžete pořídit papouška vlnkovaného – tedy klasickou andulku. Tu pořídíte za pár stovek. Ale vyberte si samečka, ten je kupodivu upovídanější, než samička.

Naučili jste svého papouška mluvit? Umí imitovat zvuky? Natočte jeho výkon na video a pochlubte se ostatním čtenářům Blesk.cz! Své příspěvky posílejte na adresu hobby@blesk.cz Do předmětu uveďte heslo PAPOUŠEK.

Mluvit se naučí jen ti ochočení

Když si budete svého nového kamaráda pořizovat, nespoléhejte na zverimexy a hobbymarkety. Tam pořídíte ptáčka, kterému se nikdo příliš nevěnoval. Mluvit s vámi bude jen papoušek, který je na lidi zvyklý a nebojí se jich. Proto ho raději kupte u chovatele, který ho už dokrmováním naučil sedět na ruce.

Video
Video se připravuje ...

Mluvící papoušek Youtube

Začínáme s vyučováním: 10 kroků, jak na to

1) První radou je trpělivost. Pokud se váš papoušek nerozmluví po pár dnech, nevzdávejte to! Někteří se své první slovo naučí až po roce i déle. O to jsou potom upovídanější.

2) S výukou začněte nejlépe pozdě odpoledne nebo večer. Je pro ni nutný klid, proto vypněte rádio i televizi.

3) Vyberte si první slovo, které chcete svého miláčka naučit. Papouškům se nejlépe vyslovuje takové, které obsahují samohlásky e, i, u. Mělo by být jednoduché a zvučné.

4) Toto slovo neustále opakujte klidným, vlídným hlasem.

5) Vyslovujte ho pečlivě a zřetelně.

Chov ANDULEK je snadný! Co dělat, aby z nich byli domácí mazlíčci?

Chov ANDULEK je snadný! Co dělat, aby z nich byli domácí mazlíčci?

Živé, zvědavé a velmi chytré. Takové jsou andulky a pro své vlastnosti i krásné zbarvení patří k neoblíbenějším papouškům u nás. Chcete si také pořídit…celý článek

6) Papoušek vás začne napodobovat a pokoušet se slovo říct. Až ho poprvé zopakuje správně, nezapomeňte na odměnu!

7) Učení dalších slov už je snadnější. Papoušek jen musí vnímat vaši radost z pokroků, kterých dosahuje.

8) Papoušci si umí dát do souvislostí slova ze situacemi, ve kterých se vyslovují. Můžete je naučit přivítat návštěvu, pokárat dítě nebo poděkovat za pamlsek.

9) Počítejte s tím, že váš spolubydlící umí dokonale imitovat nejenom slova, ale i další zvuky. Dobře se pobaví tím, že vás vystraší zvukem sirény, donutí vás běžet k telefonu nebo jít otevřít dveře, i když to „zvonil“ jenom on.

10) Papoušek je tvor, který ve volné přírodě žije v hejnu. V zajetí mu proto parťáka musíte dělat vy, jinak se bude nudit a strádat. Umí se ale také fixovat jen na jednoho člena rodiny. Pokud si tedy oblíbí vašeho partnera a vás bude ignorovat, smiřte se s tím.

Fotogalerie
5 fotografií