Někteří vegetariáni pokládají za přirozené, že ze svých domácích mazlíčků dělají také vegetariány. Je to ale správné takto ochuzovat masožravce? Kdo někdy spatřil kočku na vesnici, ví, že ji může spíše vidět, jak si smlsne na myšce, než by chroupala mrkvičku. Sama zvířata by si tedy jistě vegetariánský způsob života nevybrala. Může absence masa ovlivnit masožravcovo zdraví?

Mohou nastat potíže...

792448:gallery:true:true„Pokud na to budou psi nebo kočky zvyklí od mala a jejich organismus se tomu přizpůsobí, dokážou s tím existovat a potíže mít nemusí. Pravdou ale je, že bude asi vyšší procento těch, kteří ty potíže mít budou,“ tvrdí pražská veterinářka Jaroslava Doškářová. „Udělat z kočky vegetariána by bylo z výživářského hlediska velmi složité, nákladné a podepsalo by se to na jejím celkovém zdravotním stavu,“ doplňuje svůj názor k předělávání výhradního masožravce na vegetariána odborník na výživu psů a koček Leoš Železný.

Výrobci psího a kočičího žrádla ale myslí i na tohle riziko. A tak k nám například z Itálie putuje strava pro masožravé mazlíčky, která je vyrobena z čistě rostlinných výtažků a je doplněna o živiny, jež by měly nahradit ty obsažené v mase.

Je to jenom náhražka

Vanička plná sóji, hrášku a mrkve, rostlinné pamlsky či granule. Tak vypadají produkty, které italští výrobci doporučují. Podle nich je kočkám a psům možné podávat vegetariánskou (bezmasou) i veganskou (bezmasou i bez mléčných výrobků, vajec či medu) stravu bez problémů. „Kočkám je ale třeba zajistit aminokyselinu taurin obsaženou v mase, “ upozorňuje odborník Leoš Železný.

Psí oblečky: Je to manýra, nebo nutnost?

Psí oblečky: Je to manýra, nebo nutnost?

Když potkáte na ulici pejska v zimní bundičce nebo svetříku, možná se jen pobaveně usmějete a v duchu si říkáte: Co už si ti pejskaři nevymyslí… Pravda,…celý článek

Prodej zeleniny? To je maso!

792450:gallery:true:trueLidí, kteří své mazlíčky krmí pouze vegetariánskými potravinami, není v Česku málo. Potvrzuje to i distribuční firma DNM company, která na český trh bezmasé produkty dodává. „Z našeho pohledu jde vegetariánské krmivo pro psy a kočky na odbyt velmi dobře. Zájem o to je, protože mnoho lidí z morálních důvodů nechce dávat svým mazlíčkům maso,“ tvrdí Ilona Blanařová ze zákaznického centra distribuční firmy.

Srst musí být v pořádku

Jak pozná člověk, který se rozhodl krmit svého čtyřnohého přítele vegetariánskou stravou, že mu to nedělá dobře? „Dost často se nedostatek důležitých živin projeví na kvalitě srsti. Vytváří se šupiny nebo může být celá srst naježená. Podle těchto znaků se nejlépe pozná, jestli strava zvířeti vyhovuje nebo ne,“ radí veterinářka Jaroslava Doškářová.

Petr Vachler: Můj Robin je skoro vegan

Podle pánička Petra Vachlera nedělá vegetariánství jeho Robinovi žádné problémy.
Autor: David Tesař
Jeden z nejznámějších vegetariánů u nás, producent a režisér Petr Vachler (44) o svém skotském teriérovi Robinovi prohlašuje, že je to téměř vegan: „Vegetariánská strava mu chutná. Dáváme mu veganské psí granule, sojové párky, sojové salámky, karbanátky z řepy a podobně. Často si pochutnává i na jablíčkách. Je zdravý, šťastný a je to jediná bytost na světě, která mě vždycky vítá s úsměvem,“ říká s tím, že jeho Robin už ale maso také ochutnal:

„Jednou moji hodně ovínění kamarádi před něj hodili v mé nepřítomnosti šunku. Robin ji snědl a přátelé se smáli, jak jsou chytří a jak je ten pes chytrý, a jak já jsem hloupý, když nejím maso.“ Takže ta masožravost mu zůstala? „Psi sní i navoněný hadr, igelit, houbičku na nádobí, natož šunku. Na „Fuj!“ se ničeho nedotkne. Ani masa.“