Spousta zodpovědnosti totiž připadne na nás. Pejsek může děti po čase přestat bavit a budeme to my, kdo se bude o něho starat a chodit s ním na procházky. Připravme se na také na to, že jídlo, hračky a návštěvy veterináře nejsou zadarmo.

A na jaké další otázky si musíme odpovědět? Chceme psa, aby s námi chodil na dlouhé výlety nebo jenom na menší procházky? Malého, středního, nebo velkého? Jakou srst má mít? Má být jednoduchá na péči nebo máme dostatek času na její péči? Chceme rodinného psa, který bude vycházet s dětmi?

Když si na tyto otázky odpovíte a budete mít představu, kolik času chcete psovi věnovat a co od něho přesně očekáváte, prostudujte si vlastnosti jednotlivých plemen a začněte vybírat. Žebříček deseti psích plemen, která Blesk představuje, tvoří nejpopulárnější plemena podle Národního registru majitelů psů. Více se o plemenech dozvíte na www.svetpejsku.cz nebo na www.hafici.cz.837401:gallery:true:true1. Německý ovčák

845451:gallery:true:trueCena: s PP od 3000 Kč, bez PP od 500 Kč

Charakteristika: Služební pes, hlídač, společník. Neexistuje všestrannější pracovní plemeno, než je německý ovčák. Má dobrý čich, nadprůměrnou inteligenci, schopnost rychle reagovat, vynikající pozornost.Většina zástupců tohoto plemene má navíc vyrovnanou a dobrosrdečnou povahu.

Pro koho je vhodný: Tito velmi houževnatí a energičtí psi se hodí k lidem, kteří se chtějí svému psu hodně věnovat. Německý ovčák je známý svou inteligencí, má vlohy pro jakýkoli výcvik. Známá je také jeho vytrvalost. Tento pes se často používá jako pracovní pes pro různé účely. Je to také pes vhodný do rodiny. Jestliže je německý ovčák dobře vychován, vychází dobře s ostatními psy, domácími zvířaty a dětmi. Ovšem k neznámým návštěvníkům je nedůvěřivý. Od přírody je tento pes vázán na své teritorium, takže nemá tendenci utíkat.

Pohyb: Tento pes stále vyžaduje pohyb, který mu musíme v dostatečné míře poskytnout. Ideální pro jeho kondici jsou dlouhé procházky nebo nějaké zaměstnání, kde se bude realizovat jeho chuť do práce.

Nemoci: Při moc rychlém vývinu se stává, že jim pomalu tvrdnou kosti a může vzniknout křivice. Německý ovčák se proto musí vhodně krmit a nesmí se přetěžovat. Často se vyskytuje artritida kloubů, oční choroby, nemoci žaludku a střev.

2. Jezevčík

845433:gallery:true:trueCena: s PP od 2500 Kč, bez PP od 1000 Kč

Charakteristika: Lovecký pes, společník. Jeho povaha je velmi přátelská, věnujeme-li mu dostatek pozornosti, velmi si toho váží, někteří jedinci proto špatně snášejí samotu. Jezevčíci jsou známí svou vlastností získat si srdce lidí.

Pro koho je vhodný: Pro starší lidi i do rodiny s dětmi. Jezevčíci se dobře snášejí s ostatními psy, nemají problém ani s dětmi. Většinou mají velmi pronikavý hlas, kterým se snaží protivníka zastrašit. Jsou to výborní hlídači, stoprocentně oddaní svému pánovi. Jezevčík bývá jako štěně svéhlavý a dominantní, a proto potřebuje důslednou výchovu.

Pohyb: Jezevčíci mají rádi dlouhé procházky, většinou také milují vodu a plavání.

Nemoci: Kvůli svým dlouhým zádům jsou náchylní k obrně. Příznaky nemoci postupují od nenápadné ztuhlosti až k úplnému ochrnutí zadní části těla.

3. Jorkšírský teriér

845434:gallery:true:trueCena: s PP 5000 Kč, bez PP 3500 Kč

Charakteristika: Toto plemeno vyniká oddaností ke svému pánu, k cizím lidem je však většinou zpočátku nedůvěřivý. Jedná se o velmi živé a temperamentní plemeno, je zvídavý, bystrý, ostražitý i samostatný, někdy však bývá poněkud tvrdohlavý. Na jeho postavu a velikost se jedná o velmi statečného a nebojácného psa.

Rád se učí novým věcem a hraje si, vyniká svou inteligencí a přizpůsobivostí. Jedná se o velmi společenského pejska, který miluje svou rodinu a problém nemá ani s ostatními zvířecími členy domácnosti. Projevená bázlivost, která se u některých jedinců vyskytuje, je důsledkem nedůsledné výchovy, kterou tento pes nutně potřebuje, protože má sklony k rozmazlenosti.

Pro koho je vhodný: Je ideální do bytu jako společník pro osamělé lidi i do rodiny s dětmi nebo pro alergiky (jeho struktura srsti je podobná lidským vlasům a nelíná). Péče o srst je však poměrně náročná, je potřeba ji zastřihovat a upravovat do fazonky, také pravidelně česat, aby se netvořily žmolky.

Pohyb: Kratší procházky mu stačí, tempem se přizpůsobí pánovi Je to kurážný, zvědavý, čilý, sebevědomý, veselý a společenský pes, který se nebojí ani větších psů.

Nemoci: Nejčastějšími chorobami jsou záněty očí a záněty dásní. Nutná je pravidelná a svědomitá péče o chrup.

4. Labradorský retrívr

845441:gallery:true:trueCena: s PP od 8000 Kč, bez PP od 1500 Kč

Charakteristika: Labradorský retrívr je povahou veselý a velmi čilý a živý pes. Má vynikající čich, a je velice horlivým milovníkem vody. Je přizpůsobivý, oddaný a věrný společník. Je velmi inteligentní a poslušný, se silnou vůlí svého pána těšit. Je od přírody vlídný a přátelský, bez známek útočnosti nebo nepatřičné plachosti.

Pro koho je vhodný: Hodí se zejména do rodiny s dětmi a je vhodný i pro začátečníka. Svému pánovi a celé své lidské rodině je oddaný, ke všem členům laskavý a pozorný, má snahu dělat svému majiteli radost a zavděčit se mu. Je to velmi společenský, přátelský pes, miluje společnost člověka. K cizím lidem je také přátelský a klidný, stejně jako k ostatním psům. Jako u každého jiného plemene je však nutná výchova a minimálně základní výcvik poslušnosti.

Pohyb: Labradorský retrívr potřebuje mnoho pohybu, který bychom mu měli dopřát. Tito psi také milují vodu, a velice rádi plavou.

Nemoci: Velmi rádi jedí a tak mají sklon k lenivosti a také k obezitě. Objevuje se i dysplazie kyčelních kloubů a epilepsie.

5. Čivava

845432:gallery:true:trueCena: s PP od 8000 Kč, bez PP 4500 Kč

Charakteristika: Čivavy jsou svéhlavé, inteligentní, odvážné, citlivé a hravé. Přilnou většinou silně k jedné osobě.

Pro koho je vhodný: Ideální do bytu, ovšem nehodí se do rodiny s malými dětmi, které by jej považovaly za hračku. Hodí se spíše do jednočlenné ženské domácnosti, jsou dost křehké a při opatrování potřebují jemné zacházení. Čivavy jsou společenská zvířata a soužití s jinými psy nebo i kočkami je zpravidla bezproblémové. Tohoto psa můžeme brát všude s sebou a jeho potrava nezatíží náš rozpočet.

Pohyb: Protože jsou čivavy tak malé, mají dostatek pohybu doma. Jsou schopny se naučit chodit na kočičí WC. Toto plemeno je citlivé na zimu, vlhkost a průvan a za deštivého počasí není kabátek nebo pláštěnka žádným přebytečným luxusem.

Nemoci: Revmatismus, onemocnění srdce

6. Bernský salašnický pes

845431:gallery:true:trueCena cca: s PP od 10 000 Kč, bez PP od 4500 Kč

Charakteristika: Tento pes je vynikajícím přítelem svého pána i jeho rodiny a současně i odvážným hlídačem, který ale v nikom nebudí hrůzu. Má vyrovnanou a klidnou povahu a miluje děti, které bedlivě střeží před každým nebezpečím. Je to také nadprůměrně bystrý a inteligentní pes a je stále dobře naladěný.

Pro koho je vhodný: Do rodiny s dětmi, nejlépe k domu se zahradou, do městského bytu se nehodí. Potřebují totiž prostor a navíc díky své silné a huňaté srsti dávají přednost celoročnímu pobytu venku. Je třeba pravidelně pečovat o jejich srst (alespoň 1x týdně rozčesat) a v období růstu jim poskytnout kvalitní stravu. Potřebují dobrou výchovu a základní výcvik. Jsou to velmi společenští psi, kteří potřebují trávit se svým pánem a jeho rodinou mnoho času, proto se nehodí pro celodenní pobyt v kotci.

Pohyb: Tito psi nejsou přemrštěně nároční na množství pohybu, ale bez možnosti volně se proběhnout ve volné přírodě nebudou šťastní.

Nemoci: Jedná se o zdravé plemeno, v některých případech mohou trpět dysplazií kyčelních kloubů

7. Malý knírač

845442:gallery:true:trueCena cca: s PP od 6000 Kč, bez PP od 2500 Kč

Charakteristika: Je to chytrý, společenský pes, hezky se chová k dětem. Není agresivní ani plachý, ale jinými psy se rád nechá zlákat ke rvačce. V okruhu rodiny si svého pána obvykle vybírá sám, a bývá na něm citově velmi závislý. K cizím lidem se chová velmi zdrženlivě a nedůvěřivě.

Pokud se pes již ve štěněčím věku seznámí s kočkou nebo jinými domácími zvířaty, bývá obvykle soužití bez problémů. Malý knírač je elegantní pes, který má však v sobě mnoho temperamentu. Proto je při jeho výchově nutná důslednost.

Pro koho je vhodný: Vynikající společník pro aktivní seniory, vychází velmi dobře i s dětmi.

Péče o srst vyžaduje pozornost – jednou týdně vyčesávat kartáčem a dvakrát do roka vyžaduje trimování (vyškubávání staré srsti).

Pohyb: Tento pes má velmi mnoho energie a potřebuje dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. V kondici jej udrží dlouhé vycházky nebo volný pohyb v přírodě. Pro knírače je vhodný i výcvik na cvičišti, kde se pes výborně zaměstná a vybije si svou energii. Výcvik však vzhledem k jeho tvrdohlavosti vyžaduje mnoho trpělivosti.

Nemoci: Knírači nejsou zatíženi žádnou vážnější vrozenou vadou, poměrně odolní jsou i vůči běžným psím nemocem.

8. Zlatý retrívr

845452:gallery:true:trueCena cca: s PP 7000 Kč, bez PP 3000 Kč

Charakteristika: Zlatý retrívr je poslušný a inteligentní pes, přátelský, mírný, přítulný, má vrozené vlohy pro plnění různých úkolů.  Je laskavý, důvěřivý i sebejistý. Zároveň však také citlivý, ostražitý a snadno vycvičitelný. Zlatí retrívři mají vyrovnanou povahu, a tak se používají jako terapeutičtí či asistenční psi.

Pro koho je vhodný: Vynikající pes do rodiny s dětmi, ale v podstatě je atraktivním a přitažlivým společníkem pro každého. Má schopnost získat si srdce lidí, k dětem je velice trpělivý.

Pohyb: Zlatý retrívr potřebuje dostatek pohybu a dlouhé procházky. Svou aktivitou jsou předurčeni pro spoustu činností. Vychovávají se poměrně snadno, pro svého pána se snaží udělat maximum k jeho spokojenosti.

Nemoci: Pro svou velikost mají sklon k dysplazii kyčelních kloubů, nadváze, zánětům střev a očí. Ve stáří často přicházejí o sluch.

9. Německý ohař

845449:gallery:true:trueCena cca: S PP 3500 Kč, bez PP 1000 Kč

Charakteristika: Německý ohař je nejuniverzálnější ohař s vynikajícími loveckými vlastnostmi – s výborným nosem, s vlohami pro aportování, ochotně pracuje na suchu i ve vodě. Ohař je velmi inteligentní a učenlivý. Ohař má spolehlivou a vyrovnanou povahu, netrpí nervozitou a není náladový, je ideálním psem do nepohody. Tento pes není agresivní, rozumí si s ostatními zvířecími členy domácnosti, je však potřeba myslet na jeho vrozené lovecké pudy.

Pro koho je vhodný: Zejména do sportovně založených rodin. Po svém pánovi je nejvíce nakloněn dětem. Je to elegantní a všestranný  pes, v současné době je nejčastěji využíván k lovu, ale je také dobrým společníkem.

Pohyb: Ohař potřebuje hodně pohybu, je velmi inteligentní, rychle a rád se učí povely i rozkazy. Je předurčen ke stoprocentní souhře se svým pánem. Výchova musí být důsledná a laskavá. Vyniká v loveckých dovednostech.

Nemoci: Má určité sklony k onemocnění kloubů, zejména artróze.

10. Kavalír King Charles Španěl

845439:gallery:true:trueCena cca: s PP 10 000 Kč, bez PP 4500 Kč

Charakteristika: Tento malý španěl je především psem společenským, ale díky svým schopnostem a vlastnostem se hodí téměř pro každého. Má velmi poddajnou, tvárnou a přátelskou povahu, je přítulný, milý a oddaný. Velmi přilne ke svému pánovi a rodině, je trpělivý a shovívavý k dětem. S jeho výchovou nebývají žádné problémy. Jeho zvyk žít ve smečce mu dnes vyplňuje rodina, se kterou je rád v úzkém kontaktu. Je to přátelský pes bez sklonu k agresivitě.

Pro koho je vhodný: Vynikající společník pro seniory, ale i do rodiny s dětmi, hodí se do bytu. Výborně se snáší i s dalšími zvířaty v rodině. Srst kavalíra je třeba cca 1x týdně vykartáčovat,

Pohyb: Co se týče pohybu, přizpůsobí se svému pánovi. Může být jak »gaučový« psík, tak výborný sportovec, který zvládne i dlouhé výlety a agility.

Nemoci: Onemocnění srdce, dysplazie kyčelního kloubu, choroby očí.

Fotogalerie
1 fotografie