Bývalá veterinářka Vicky Keahey z texaského města Wyliemá je kočičí máma. Doma má šestnáct tygrů, dva lvy, tři pumy a šest kaguárů (americký horský národní lev - pozn. red.). Do výběhu si k nim na ochranu bere jen vodu smíchanou s octem. Vůni této směsi totiž nemají kočky rády. Kromě divlých šelem má i domácí kočky a psy.

„Velké kočky jsem začala zachraňovat před patnácti lety a všechny je miluji. Když jsem si je pořídila, často mě olizovaly jako projev jejich náklonnosti. Jejich jazýčky jsou ale drsné jako smirkový papír. Musela jsem si dávat pozor, jinak by mě sedřely z kůže. . Jelikož jsem většinu z nich krmila od doby, co byly mláďata, občas se vrhnou na můj prst jako na dudlík. Musím si dávat pozor,“ řekla majitelka smečky velkých domácích mazlíčků.

Láska na první pohled

„Když si ho brali, byly mu jen tři měsíce. Přivedli ho zpět o rok později a utekli. Neměl drápy a zuby,“ vzpomíná na první velkou kočku, kterou si vzala domů, byla to puma. „Jmenoval se Tahoe a měřil necelý metr. Vzala jsem si ho domů. Žil s námi jako člen rodiny. Krmila jsem ho každou hodinu kuřetem. Ryhle jsem se naučila, jak se správně starat o pumy!“ vzpomíná Vicky.

„Naučil se kousat na zadních zubech. Spal v mé posteli. Každou noc jsem s ním bojovala o přikrývku. Vždycky jsem zhasla a pak rychle letěla do postele, abych tam byla dřív než on. Chodil se mnou i na baseballové zápasy,“ vypráví Vicky o idylickém soužití s pumou. Po osmnácti měsících byl Tahoe už moc velký, aby žil v domě s rodinou paní Keahey. Vicky pro něj proto nechala postavit klec s dvojitým plotem.

Fotogalerie
3 fotografie

Tygr k nám přijel za sexem až z Německa

Tygr k nám přijel za sexem až z Německa

Jen proto, aby zplodil v Česku další potomky, přicestoval až z Kolína nad Rýnem do ostravské zoo tygří samec Tharo (16). Po několikadenním namlouvání…celý článek

Další přírůstky

O dva roky později byla na veterinářskou stanici, kde Vicky pracovala, přivezena další puma. Sameček byl nalezen v tmavé kobce bez oken a pitné vody. Rok stará puma byla krmen jen potravou pro kočky domácí, takže byla podvyživená a měla problémy s ledvinami a játry. Vicky se ho ujala.

O pár let později zachránila teprve třítýdenního bengálského tygříka Kenyu. Byl zablešen a vypadávala mu srst. Byl určen k zabití. Měl ho chovatel, který zvířata prodával v přepočtu za 750 tisíc korun na střelbu pro potěšení. U paní Keahey se uzdravil, o pár let později ale bohužel zemřel během komplikované operace.

Vicky zaplatila přes 300 tisíc korun za veterinární ošetření zvířat a nechala jim postavit speciální oplocený výběh. Každý rok za své domácí miláčky utratí přes čtyři miliony korun. S náklady i péčí jí pomáhá třicet dobrovolníků.