„Ale já je přece nekrotím! Snažím se je jenom pochopit a spřátelit se s nimi,“ oponuje principál 1. Národního cirkusu Jo-Joo. „Což ovšem nejde u ženy. Porozumět jí, to je nadlidský úkol pro každého chlapa,“ směje se Jaromír otázce, zda ho poslouchá i jeho manželka Marcela.

Ochočit levharta? Nemožné, říkali znalci…

Levharta prý ochočit nelze. Samička Novinka však Jaromíra miluje a spí s ním v jedné posteli - vlastně kleci.
Autor: Jaroslav Volný
Zkrotit levharta a ještě po něm chtít, aby dobrovolně vystupoval v manéži před stovkami lidí? To považovali zoologové i kolegové v oboru za naprosto nemožné. Tahle šelma má údajně naprosto nezkrotnou povahu. Jenže Jaromírovi Joo se to podařilo a odborníci dnes jenom kroutí hlavou.

Levhartice Novinka si k němu vytvořila přímo milostný vztah. Jak by ne, vždyť s ní třeba celý týden noc co noc spal v její kleci! „Každé ráno jsem cítil její tesáky na krčních tepnách. Dá si mě k snídani, nebo je to projev lásky? No, zatím žiju, takže určitě to druhé,“ myslí si principál.

Nesmíte projevit strach, říká krotitel

Tahle se "prcek" Davídek směje...
Autor: Archiv cirkusu Jo - Joo
Jaromír Joo se ale umí spřátelit i z mnoha dalšími podle odborníků zcela nezkrotitelnými zvířaty. Ať už zmíněný hroch Davídek, nebo třeba hadi, krokodýli nebo dokonce  dikobrazi!

Jeho chloubou je ale nyní 13hlavá smečka ussurijských tygrů. Svým odchovem těchto vzácných šelem se už proslavil po celém světě. Jen za poslední rok se v cirkuse narodilo 16 mláďat.  Ve volné přírodě jich přitom žije už jen asi 400.

Zlodějů se Jaromír bát nemusí. Hlídacího psa mu dělá mladá tygřice.
Autor: Jaroslav Volný
I tihle krasavci k němu mají zvláštní vztah. Samice se chovají jako kočky domácí, obrovský samec Borneo se zas s klidem nechá tahat za ocas. „On to má ale se mnou samozřejmě těžké, ve svém harému by měl být jednička. Respektujeme mě, ale nesmí ze mě vycítit ani náznak strachu. Stačilo by, kdyby se po mě jenom ohnal tlapou a moje hlava by odlítla hodně daleko,“ uvažuje Joo.

Vztah ke zvířatům si rod Joo předává už přes 200 let

Odkud se vzalo v Česku zvláštní příjmení Joo, se jen spekuluje, údajně má původ v bývalé Jugoslávii.

S mladou pumou Vanči se vzájemně rozmazlují něžnými polibky.
Autor: Jaroslav Volný
Nicméně první zmínka o spojení tohoto jména s cirkusem je z roku 1792! Jaromírovi předkové pak založili slavný cirkus Jadran. Ten byl v roce 1952 zestátněn.

Po revoluci Jaromír Joo na tradici navázal, s Jadranem kočoval celou Skandinávií. Pak vznikl 1. Národní cirkus Jo-Joo, který má dnes na 60 zaměstnanců a desítky zvířat.

Kde se na miláčky Jaromíra Joo letos můžete podívat?

Letos je cirkus na turné na severu Čech. Kde se můžete podívat na představení a prohlédnout si unikátní zvěřinec?

  • 8. 6. -  12. 6.:  Česká Lípa
  • 15. 6.  - 19. 6: Děčín
  • 22. 6.  - 3. 7.: Ústí nad Labem
  • 6. 7.  - 10. 7: Teplice
  • 13. 7.  - 17.7.: Litoměřice
    Fotogalerie
    12 fotografií