Pokud si vezmete psa z útulku, tak třeba v pražské Troji zaplatíte 350 korun. To je příspěvek za kompletní očkování, odčervení a prohlídku veterináře. Pak jste ještě na dva roky osvobozeni od poplatků za psa. V mimopražských útulcích je cena ještě nižší, třeba jen sto korun. V libereckém útulku dostanete dokonce psa bez nutnosti uhradit poplatek!

Výbavička do začátku

Ještě než si přinesete domů nové štěně, pocítí to vaše kapsa. Nový člen rodiny potřebuje svůj pelíšek, obojek, vodítko, misku na vodu a krmivo. Později budete muset také koupit psí kosmetiku, kartáč, prostředek proti parazitům. To vás bude stát něco mezi dvěma až šesti tisíci.

Platby u veterináře

I když váš pes nemá žádné závažné zdravotní problémy, návštěvě u zvěrolékaře se nevyhnete. Počítejte s náklady za odčervení a očkování, které vás budou stát nejvíc v prvním roce věku štěněte. Dělá to přibližně tisíce korun. Za staršího zdravého psa to dělá asi 400 Kč ročně.

Výzva pro veterináře:

Jste veterinář a chcete být v seznamu Blesku? Napište své jméno, adresu a telefonní číslo a nejpozději do 10. října zašlete na adresu monika.rubeskova@blesk.cz . Již 12. října Blesk vydává speciální přílohu!

Psí nadstandardy

Pro choulostivější plemena je vhodné pořídit také psí oblečky
Autor: Tomáš Kameník
Některá plemena vyžadují poměrně častou péči o srst. Majitelé mohou navštěvovat psí salon, kde takové ostříhání stojí u středně velkého psa od 200 do 800 korun. S vyšší cenou je třeba počítat ve větších městech a v Praze. Na vás také je, jakou další péči chcete svému psovi dopřát. Můžete ho strojit do oblečků podle poslední módy nebo společenské události. I psí svatební šaty nebo oblek dnes hravě seženete. Pejsek si může hrát s drahými značkovými hračkami, zdobit se psími šperky, vozit se ve speciálním kočárku nebo dokonce vonět parfémem.

Pes za stovku i sto tisíc

Čivava je stále módní pes, počítejte ale s vyššími náklady na jeho pořízení
Autor: Blesk, Pedigree, scom
jsou u nás vzácná plemena: komondor, chrt azavak či faraonský pes. Štěňata po špičkových rodičích mohou stát i kolem 100 tisíc korun. K levnějším rasám patří štěňata pražských krysaříků, pudlů, mopsů a jezevčíků. Ty papírové pořídíte od 5 až 15 tisíc za kvalitní štěně. Od 15 tisíc výše zaplatíte za módní rasy psů (Jack Russel teriér čivava, jorkšír) a také za bernardýny, belgické ovčáky a dogy. Pejsky bez papírů pořídíte v řádech stokorun nebo i zdarma.

Fotogalerie
5 fotografií

Poplatky za psa 30 – 1500 Kč

Poplatek za psa upravuje zákon a vyhláška obecního zastupitelstva. Přihlásit psa musí majitel do 15 dnů od jeho nabytí. Nejvyšší poplatky jsou v Praze. V centru majitelé za psa zaplatí ročně 1500 Kč, za každého dalšího ještě 2250 Kč. Za psa v rodinném domku je sazba nižší – 600 Kč a dalšího psa 900 Kč. Důchodce v Praze platí 200 Kč ročně. V Přerově zaplatíte za psa 1000 Kč, v malé obci Moravany u Kyjova se platí 30 korun za psa a rok.

Od poplatku jsou osvobozeni nevidomí, bezmocní a osoby s těžkým zdravotním postižením. Někteří majitelé placení poplatků za psa obcházejí. Buď neplatí vůbec, nebo ho přihlásí na venkově u příbuzných, kde je roční poplatek výrazně nižší než ve velkých městech.

Roční výdaje za labradorského retrívra

Blesk spočítal, na kolik vás přibližně ročně vyjde retrívr nebo labrador. To jsou rasy, které jsou nyní velmi populární. Výpočet vychází ze skutečnosti, že jde o zdravého psa.

Cena za štěně s pp 10 000
Stálá výbava (pelíšek, obojek proti
parazitům, vodítko atd.)
3 000
Výbava, kterou je třeba obnovovat
(šampon, zubní pasta atd.)
1300
Krmivo 12 000
Očkování, odčervení 1000
Poplatek za psa (v Přerově) 1000
Celkem 28 300