Králík

Úpal - První pomoc: Přemístěte zvíře do chladné místnosti a zabalte do mokrého ručníku

U králíka se projevují příznaky onemocnění často velmi pozdě pro úspěšnou léčbu
Autor: Blesk
Zuby – při nedostatku příležitosti ke hlodání mohou mít králíci problém se zuby. Projevuje se sníženým příjmem krmiva, sliněním. Nutno zajít k veterináři.

Nadýmání – je časté a velmi nebezpečné onemocnění. První pomoc: Pokud se králík chová apaticky, má zvětšenou dutinu břišní, dejte mu pár kapek dětského přípravku proti nadýmání. Jemně mu masírujte bříško a donuťte ho k pohybu.

Průjem – bývá způsoben náhlou změnou krmení nebo krmivem s vysokým obsahem cukrů či tuku. První pomoc: Podestelte mu kvalitní hrubé seno. Pomoci může i heřmánkový odvar. Při trávicích problémech mu dejte bílý jogurt s živou mikroflórou.

Zácpa – mohou ji způsobovat chlupy v trávicím traktu, ale také problémy se zuby nebo nedostatek vody. První pomoc: Může pomoci kousek čerstvého jablka, ananasu nebo papáji. Pokud se ve stolici nebo okolo řitního otvoru objevuje krev, navštivte veterináře.

Úrazy elektrickým proudem

První pomoc: Pokud nedýchá a nemá pulz, zahájíme masáž srdce a umělé dýchání. Možné popáleniny ošetříme dezinfekcí nebo dezinfekční mastí.

Morče

Morče často trpí otlaky na tlapkách
Autor: Blesk
Nedostatek vitaminu C – projevuje se apatií, nechutí k pohybu, poskakováním místo chůze, zduřením nebo ztuhlostí kloubů. První pomoc: Podávejte 25 mg vitaminu C na kg hmotnosti morčete 2x denně.

Otlaky na tlapkách vyskytují se u morčat a králíků, ale také potkanů a krys chovaných na nevhodné podestýlce nebo na tvrdých kobercích. První pomoc: Nezbytná je změna podložky, tlapky ošetřujeme dezinfekcí, případně hojivými krémy.

Křeček, křečík

Křeček často trpí nádory
Autor: Blesk
Poranění lícních kapes – křečci si dělají zásoby, do který přemisťují krmivo v lícních torbách. Ty mohou poranit tvrdé nebo špičaté předměty. Poranění se mohou infikovat a vzniká zánět až bolestivé vředy, které musí ošetřit veterinář. Pozor také např. na bonbony, cukroví a čokoládu! Ta se může rozpustit a lícní torbu zcela »zalepit«. Nevhodné jsou také ve výstelce bavlněné hadry.

Průjem – vzniká při zkažení krmiva v zásobárně. První pomoc: Denně zásobárnu kontrolujte a odstraňujte vše, co by mohlo být zkažené.

Nádory – jsou časté, léčbu konzultujte s veterinářem.

Činčila

Činčily jsou uzpůsobeny k životu ve vysokých horách, tedy v chladu. V horku u činčil velmi brzy dochází k poškození srdce, ledvin a mozku.

Úpal mohou dostat již při 30 °C. Činčila leží na boku, rychle dýchá, je otupělá, má velmi prokrvené uši, z tlamičky vytékají husté napěněné sliny, někdy se objevuje intenzivní průjem. První pomoc: Přemístěte ji do chladné místnosti či zabalte do mokrého ručníku.

Křeče – jsou také často způsobeny nedostatkem vápníku, zejména u březích samic. První pomoc: Výbornou prevencí je umístění sépiové kosti do klece. Může jít také o nedostatek vitaminů skupiny B, které můžete preventivně rozpouštět ve vodě.

Průjem – bývá způsoben náhlou změnou krmení nebo krmivem s vysokým obsahem cukrů či tuku. První pomoc: Řešením je kvalitní hrubé seno. Pomoci může heřmánkový odvar. Při trávicích problémech může pomoci malé množství bílého jogurtu s živou mikroflórou.

Činčily jsou uzpůsobeny pro život v horách, v horku trpí
Autor: Blesk
Zácpa – mohou ji způsobovat chlupy v trávicím traktu, ale také problémy se zuby nebo nedostatek vody. První pomoc: Může pomoci kousek čerstvého jablka, ananasu nebo papáji. Pokud se ve stolici nebo okolo řitního otvoru objevuje krev, navštivte veterináře.

Požírání vlastní srsti – bývá časté u zvířat, která se prostě nudí! První pomoc: Činčily jsou společenská zvířata, a jsou-li chována osamoceně, je nutné jim dávat do klece nové hračky, kusy větví, role papírových ručníků…

Zuby – zdravá činčila je má žluté až žlutooranžové barvy.První pomoc: Bílé zuby mohou být příznakem nedostatku vápníku, umístěte do klece sépiovou kost.

Zánět spojivek

První pomoc: Oči vyplachujte borovou vodou

Fotogalerie
4 fotografie