Vánoční svátky a příchod nového roku jsou časem nejen rozjímání, ale také hodování. Při něm vás ale čeká nelehký úkol: Budete muset odolávat loudivým pohledům a škemrání vašich domácích mazlíčků. Ten bezpočet chutí a vůní je pro ně samozřejmě velkým lákadlem. Jenže co pro vás možná bude znamenat jen pár kilo navíc, které shodíte při novoroční dietě, vašemu pejskovi nebo kočce může hodně ublížit.

Dopřejte jim proto raději takovou dietu také a hned. Strava, kterou nemají běžně na svém jídelníčku, totiž může vašim čtyřnohým mazlíčkům způsobit velké problémy.

Co nepatří na vánoční stůl pejska a kočičky

Pamatujte na to, že čokoláda je pro nebezpečný psy jed. Hlídejte i čokoládové figurky na vánočním stromku, pes si z něho rád dělá samoobsluhu
Autor: Profimedia.cz
Pár pamlsků můžete pejskovi nebo kočičce v omezené míře nabídnout. Psovi ale určitě nedávejte žádné cukroví, které obsahuje čokoládu, ta je pro něho jedovatá! Pozor také dávejte na čokoládové ozdoby na stromku.

Stejně tak vašemu čtyřnohému příteli neudělá dobře tučné maso. Pokud na ně není zvyklý, nepatří do jeho jídelníčku ani kosti. Raději svým mazlíčkům kupte v prodejně pro chovatele speciální pamlsky, kterými jim uděláte určitě větší radost.

A už vůbec nedávejte psovi nebo kočce ochutnávat všechny ty dobroty z vašeho lahůdkami přetékajícího stolu. Vždyť určitě víte, jak dopadl zlý pes, který sežral pejskovi a kočičce jejich dort…Nejde jen o trávící problémy, průjem nebo zácpu. Pejska navíc mnohem snadněji než člověka postihne například zánět slinivky břišní.

Co dělat, když už pejsek průjem má

Místo cukroví z vánočního stolu raději nabídněte svému mazlíčkovi pamlsky z prodejny pro chovatele
Autor: Profimedia.cz
Když už přece jen dojde k tomu, že pejska postihne průjem, je třeba mu okamžitě nasadit absolutní dietu. Dva dny mu nedávejte vůbec žádnou stravu, a to ani piškoty nebo suchary. Sliznice trávícího ústrojí potřebuje tuto dobu na uklidnění.

Podávat můžete neslazený černý čaj, pokud ho pejsek bude odmítat protože je hořký, pak mu dávejte v hojné míře vodu pokojové teploty. Po této hladovce dejte pejskovi nejprve mírně osolenou polévku z ovesných vloček. Později mu prospěje uvařené bílé maso. Za 7 – 10 můžete začít podávat běžné krmivo, na které je pes zvyklý (Zdroj: Hafíci.cz)

Náš tip: Upečte pejskovi vlastní cukroví

Zkuste při pečení cukroví myslet i na pejska a připravte mu jeho vlastní laskominy. Tady je například recept na psí perníčky:

  • 500 gramů hovězích jater
  • 1-2 vajíčka se skořápkou
  • ovesné vločky
  • celozrnná mouka

Játra a celá vejce rozmixujeme, přidáme ovesné vločky a celozrnnou mouku. Umícháme na hustou kaši, kterou naplníme formičky a pečeme 25 minut při 180 stupních.

Mnoho další receptů na psí cukroví najdete na cs.cokl.cz