Mazlivost dostala před časem i Janu Baškovou z Prahy, která do té doby znala fretku jen ze školní učebnice. „Jsou to čilá zvířata a je s nimi legrace,“ pochvaluje si chovatelka. Zároveň však přiznává, že na samotném začátku všechno tak idylicky nevypadalo.

Nečekaný živý nákup

Mazlivost fretek dostala před časem i Janu Baškovou z Prahy
Autor: Archiv Blesk Hobby
Před osmi lety si její syn šel koupit kopačky a v nedalekém petcentru ho okouzlila fretka. Po více než dvouhodinovém pozorování si s rodiči čiperné zvířátko odnášel domů. „Za týden jsem už ale uvažovala, že ji vrátím,“ přiznává Jana.

Na vlastní kůži totiž zjistila, že má doma kousavou potvůrku – prst se jí ještě nestačil zahojit, a už se fretka zakousla do stejného místa znovu. Teprve později chovatelce došlo, že tak reagovala na neznámé prostředí a pachy i na dobře rozeznatelný strach své paničky.

K mazlíčkovi v rukavicích

Úplně bez „boje“ se ale Jana vzdát nechtěla. Nezbývalo než se ponořit se do knih i informací na internetu a zvolit správnou taktiku. Zpočátku k fretce chodila v rukavicích a pohladit ji se odvážila, pouze

fretku potěšíte nejrůznějšími prolézačkami...
Autor: Archiv Blesk Hobby
když usnula. Zato po měsíci měla doma přítulného mazlíčka, o jakém snila. „Každému začátečníkovi bych proto radila, aby si napřed o jejím chovu i vlastnostech něco nastudoval, i když za nejdůležitější školu považuji vlastní zkušenosti,“ dodává chovatelka, která má už tři fretky.

Pozor na kytky!

Od té doby, co jsou zvířátka součástí její rodiny, ví, že rčení „rychlý jako fretka“ nepřehání. Raráškovství a hravost tomuto zvířeti vydrží až do pozdního věku. „V noci ale rozhodně neřádí po bytě, jak se mnozí obávají,“ říká Jana. „Naopak se dovedou přizpůsobit životu domácnosti.“ Velké obavy mívají začátečníci také z typického zápachu, kterým si zejména samečci v říji značkují své teritorium.

Pokud však necháte zvířátko včas vykastrovat, podobným problémům se vyhnete. Poněkud obtížnější je ubránit květináče s pokojovými květinami před fretkami, které se s oblibou hrabou v hlíně. Obvykle nezbývá než se zeleně v bytě vzdát.

Kopa společné zábavy

...a také hračkami.
Autor: Archiv Blesk Hobby
Líbí se vám fretka? Pak vězte, že za mládě v průměru zaplatíte 2000 až 2500 Kč a dožije se cca 7 až 8 let. Onemocnět můžou cukrovkou i rakovinou, občas je trápí srdce nebo ušní svrab. A pozor na průvan, aby pak nechytila rýmu. Nezapomeňte ani na očkování proti psince a vzteklině.

Když se však naučíte brát svého fretčího mazlíčka takového, jaký je, zažijete s ním spoustu zábavy. A třeba díky němu najdete i nové přátele. „Jsme už osm let v Klubu chovatelů a příznivců fretek, společně jezdíme nejen na výstavy, ale i na různé srazy,“ zmíní se o jedné takové možnosti Jana.

Většinou se při nich vypráví o tom, co který chlupáč zase vyvedl. Občas se ovšem přetřásají i různé historické zajímavosti. Víte například, že se fretky na zámcích dříve používaly k odvšivování vznešených dam? Nebo, že právě tenhle mazlíček stál kdysi modelem i slavnému malíři Leonardu da Vinci? Zvíře zobrazené na jeho obraze Dáma s hranostajem je prý ve skutečnosti fretka...

Jak potěšit fretku?

  • Granule pro fretky obsahují vše potřebné, dvakrát denně je třeba doplnit čistou vodu. K oblíbeným pamlskům patří: salátová okurka, nepálivá paprika, meloun i multivitaminová pasta, která zároveň čistí střeva.
  • Pokud jste přes den doma, nechte ji volně běhat, jestliže odcházíte do práce, kupte jí prostornou klec.
  • Piliny do klece raději nedávejte, můžou vyvolávat dýchací problémy. Svůj pelíšek si zvířátko „vybuduje“ i ze starého svetru, vhodnější je ale závěsná síťka (hamaka). Pravidelně ho čistěte.
  • Navykněte mládě už odmalička chodit na vyhrazený záchůdek.
  • Chcete-li se vydat s fretkou na výlet, pořiďte jí kšírky.

Fotogalerie
4 fotografie