Jednoho dne se mému dvouletému křečkovi udělala malá boule na nožičce. Myslel jsem, že se jedná o nějakou formu cysty nebo hnisavého nádoru. Neřešil jsem to a čekal, jak se to dál vyvine. Po měsíci se boule zvětšila. To už jsem neváhal a vydal se ke svému zvěrolékaři.

Fotogalerie
4 fotografie

Zvěrolékař mi oznámil, že se mému křečkovi udělal nádor. Byl to opravdu šok, něco takového jsem nečekal. Dva dny po příchodu domů si nádor rozkousal, takže jsme se vydali k veterináři znovu. Veterinář mu nohu ovázal, ale nic jiného se s tím nedalo dělat.

Jaká jsou další řešení?

  • V jistých případech je možné nádor odstranit chirurgicky. Nutné je zvážit stáří křečka. Křečci se dožívají maximálně 3 let, takže se operace nemusí vyplatit.
  • Nasazení léků. Problém přímo neřeší, ale mohou pomoci.
  • Vyčkávání. Většina nádorů u křečků je nezhoubných.

Příznaky nemoci

Jak poznáte, že je váš křeček opravdu nemocný? Mezi nejčastější příznaky patří vypadávání srsti, apatie, odmítání potravy, celková malátnost a podkožní útvary, které se dříve neobjevily. Pokud se vyskytne více symptomů najednou, neváhejte a křečka ihned odvezte k veterináři. Ten jediný vám může sdělit přesnou diagnózu.

V případě jakéhokoli onemocnění, je nutné dopřát křečkovi klid. Umístěte ho na bezpečné, suché a teplé místo, kde nebude vystavován žádným stresovým situacím- jiná domácí zvířata, děti, hluk a průvan.