Činčila je druh hlodavce připomínající veverku, který pochází z Jižní Ameriky. Poznáte ji podle šedě zbarveného kožíšku se světle stříbrným mramorováním. Na činčilách je nejvýraznější jejich dlouhý ocas a odstáté uši. Nejvíce jsou oblíbené pro svoji srst, která je neuvěřitelně hebká. Bohužel, proto se činčily hojně chovají na kožešinových farmách. Velikostí se podobají morčeti, dorůstají délky okolo 30 cm.

Ve volné přírodě činčily dnes už příliš často nepotkáme. Například činčily krátkoocasé jsou ve volné případě téměř vyhynulým druhem. V zajetí se však činčily těší stále větší oblibě.

 

Chováme činčilu

Rozhodli jste se, že si činčilu pořídíte? Pak se vydejte do nejbližšího obchodu pro chovatele pro vybavení. Činčily potřebují prostornou klec. Měla by být dostatečně vysoká, aby si v ní mohla pořádně zaskákat. Do klece umístěte různé větve, příčky, poličky, domeček a podobně, aby mělo zvířátko dostatek zábavy, když nebudete doma.

Do klece také nainstalujte „bazének“ s pískem, ve kterém by si činčila mohla čistit svoji srst. Toto koupání je pro činčily velmi důležité, proto to nepodceňte.

 

Fotogalerie
4 fotografie

Krmení

Nejdůležitější je seno. Činčily, stejně jako králíci, ke správnému trávení potřebují každodenní dávku sena. Seno by mělo být v dobrém stavu, pozor na zapaření.

Další krmení je poměrně jednoduché. V každém zverimexu se prodává speciální krmná směs pro činčily. Nekrmte činčily směsí pro králíky nebo morčata, obsahují kukuřici a semena, které činčily nesmí. Do krmiva můžete přidat ovesné vločky a křížaly.

K okusování činčilám podávejte syrovou mrkev, suchý chléb, svatojánský chlebíček nebo speciální pemzy na obrušování zubů.

Nezapomínejte každý den na čerstvou vodu. Ideální je velká napáječka, ve které se voda nekalí a nemohou se do ní zanést žádné nečistoty ze sena, písku a podobně.

 

Na co si dát pozor

  • Dlouhověkost. Činčily se mohou dožít více jak 20 let věku. Před nákupem činčily je proto důležité se rozmyslet, zda jste připraveni se o ni starat po celý její život.
  • Činčily zkrátka zlobí. A hlavně v noci. Nikdy si proto nepořizujte činčilu s úmyslem, umístit klec vedle vaší postele do ložnice. Tento roztomilý hlodavec dělá extrémní hluk, takže je téměř jisté, že se nevyspíte.
  • Činčila rozkouše vše a všude. Pokud ji tedy budete vypouštět ve svém bytě na průzkum, je nutné ji sledovat a všechny cenné věci odstranit z jejího dosahu. Pozor, činčila vyskočí proklatě vysoko.
  • Činčila není vhodná pro děti. Tento hlodavec nemá rád přílišné mazlení, drbání a muchlování. Činčily potřebují volnost a klid pro své divoké hrátky.
  • Činčila potřebuje dostatek pohybu, ale nikdy ji nevypouštějte na zahradě. Velmi rychle se vám zaběhne a už ji nenajdete.