Mít psa každému majiteli přináší radosti ale i starosti. Ještě více, pokud je to zatíženo státní byrokracií a dalšími poplatky, které za svého psího miláčka musíte zaplatit.

 

Pes a místní poplatek ze psů

Povinnost zaplatit místní poplatek ze psů se liší město od města. Jedná se o městskou vyhlášku, kterou si každá obec stanoví podle svého uvážení. Může se proto stát, že někde majitel za psa zaplatí, někde ne.

 

Jak je to v Praze?

Protože nemůžeme pokrýt všechny městské vyhlášky, popíšeme alespoň situaci v Praze.

Pražští majitelů psů jsou povinni zaplatit místní poplatek ze psů u všech psů starších 3 měsíců. Mít psího přítele v Praze není věru levná záležitost. Za prvního psa zaplatíte roční poplatek ve výši 1 500 Kč. Každý další mazlík vás vyjde na 2 250 Kč.

Praha ale myslí i na důchodce, invalidní důchodce, sirotky, vdovce a lidi s tělesným postižením. Pro ty je stanovena nižší sazba 200 Kč za prvního psa, každý další stojí 300 Kč. O pár set korun jsou také zvýhodněni majitelé, kteří své psi mají v rodinných domech nebo jako hlídače komerčních staveb a pozemků.

A co pes z útulku?

Páníčci, kteří si  svého kamaráda osvojili v útulku jsou od místních poplatků na dva roky osvobozeni.

Spící buldoček
Autor: Profimedia.cz

 

Kde se místní poplatek vyřizuje?

Každý majitel je povinen nahlásit svého mazlíčka do 15 dnů od jeho pořízení na příslušné městské části podle místa trvalého bydliště držitele psa. Zpravidla se jedná o finanční, ekonomický odbor nebo odbor místních poplatků.

Pes a očkování

Ze zákona je povinné jediné očkování psů – proti vzteklině. Toto očkování je nutné provést jednou ročně a často toto povinné očkování obce pro své občany pořádají. Psi jsou naočkováni na tzv. svodných místech, výhodou bývá nižší cena očkování než u veterináře.