Ježek patří mezi savce a řadíme ho k ohroženým druhům. Je to noční živočich a nejčastěji se živí housenkami, larvami, žížalami nebo ptačími vejci. Nepohrdne však ani škodlivými plži a slimáky.

Jak poznat ohroženého ježka? 

Na podzim, když teplota klesne pod 5°C, začínají se ježci ukládat k dlouhému zimnímu spánku. Aby měli šanci, že ho v pořádku přečkají, musí jejich hmotnost dosahovat minimálně 600, spíše však 700 - 750 gramů. Pokud nyní najdete v parku nebo na zahradě ježka, který je očividně malý nebo vyhublý, měli byste vědět, jak mu pomoci.

Prvním krokem je vzít ho domů, do tepla. Pozor, ježci jsou velmi často nositeli různých parazitů! Nepouštějte si ho proto příliš k tělu, nejlepší je umístit ho do prázdné vany a podestlat novinovým papírem. Ten se mu, narozdíl od hadrů, nezamotá do bodlin. Nikdy ježka nekrmte mlékem, mnohem lepší jsou obyčejné piškoty namočené do slabého čaje. Nejlepší je předat zvíře co nejdříve do péče oborníků, ktetří se o něj buď postarají, nebo vám na základě jeho stavu poradí, jak s ním dále naložit. K takovýmto odborníkům patří veterináři nebo stanice pro zraněná a opuštěná zvířata. Konakty na ně samozřejmě naleznete na internetu.

Zvládnete to i sami

Pokud se rozhodnete převzít zodpovědnost a o ježka se postarat sami, pamatujte na několik věcí. Ježek je samotář, dravec, a jak již bylo řečeno, také noční tvor. Budete mu proto muset vyhradit dostatek prostoru, nejlépe tak, aby vás nerušil. Jako podestýlku můžete použít opět noviny, ale lepší je sláma, seno nebo dřevitá vata. Příbytek by měl být ze dřeva a vždy je třeba vytvořit v něm ježkovi úkryt, v němž bude moci přespávat. Zejména mladí jedinci potřebují k životu relativně vysokou teplotu, ideálně mezi 15 a 20°C, nikdy je však neumisťujte přímo k radiátoru. Již byla řeč o častém výskytu parazitů - ježka je třeba odblešit a zbavit klíšťat, nejlepší je podat i tabletu proti červům. S dávkováním poradí veterinář.

Nakrmit a spát!

Ježek si pochutná na syrové mrkvi, syrovém hovězím mase, vařené rýži, piškotech, suchých granulích pro psy a kočky, tvarohu, sýru nebo ovesných vločkách. Pokud se vám podaří vykrmit ho na hmotnost přes 600 gramů, nastává čas uložit ho k zimnímu spánku. Za tím účelem ho přestěhujte do papírové bedýnky a tu umístěte do sklepa nebo garáže, zkrátka na suché, chladné místo. Krmte ho suchou potravou, dokud ji bude přijímat. Teplota by se měla pohybovat mezi 2° a 5°C a ježek by se měl vzbudit v březnu nebo dubnu. Poznáe to podle trusu ve výběhu.

Zpátky do přírody

Ježka vypusťte nejlépe tam, kde jste ho objevili. Nemělo by to však být poblíže rušných komunikací nebo na otevřeném prostranství - na poli či louce. Tam by seježek mohl stát snadnou obětí automobilů nebo dravců.

Ježek je krásné, zajímavé a pro ekosystém nepostradatelné zvíře. Pokud ho naleznete v nebezpečí, pomozte mu!

Fotogalerie
2 fotografie