Začátek listopadu je tradičně obdobím, kdy začínáme s příkrmem ptáků. Hlavním důvodem jsou  nízké teploty a sněhová pokrývka, která brání ptákům v získávání potravy. Zejména v případě dlouhé a tuhé zimy může příkrm mnoha ptákům zachránit život.

Jak by mělo krmítko vypadat?

Způsobů, jak ptáčkům v chladném období přilepšit, je několik. Prvním z nich je samozřejmě krmítko. To musí být dostatečně velké, aby se do něj vešli i větší jedinci a vyrobíme ho nejlépe z dřevěných prkének nebo překližky. Důležitá je střecha s velkým přesahem chránící krmivo proti dešti a také dostatečné, minimálně dvoucentimetrové "zábradlí", které bude zob chránit proti větru. Důležité je, aby bylo krmíko vyvedeno v přírodních, tlumených barvách - zářivé barvy ptáky vyplaší. Stejně tak z něj musí být dobrý výhled po okolí, aby ptáci neměli strach z nějakého skrytého nebezpečí. Krmítko zavěsíme na místo, kde ptáky nebude nic rušit ani ohrožovat (například na stromě může kdykoliv zaútočit kočka), ale kde si je zároveň budeme moci dobře prohlédnout. Krmítko je totiž zdrojem nekonečné zábavy! Pokud budete zob pravidelně dopňovat, bude v krmítku neustálý provoz a s velkou pravděpodobnosí zahlédnete i druhy, na něž byste v přírodě sotva narazili.

A na čem si ptáčci nejvíce pochutnají?

A co ptákům do krmítka naservírovat? Nějlepší jsou drcené ořechy, různá semínka (slunečnice, sezam, len, apod.), ovesné vločky, nakrájená jablka, strouhanka, sušené jeřabiny a bezinky, nebo například strouhaná mrkev. Naopak, učitě ptáky nesmíme krmit zbytky jídla, cukrovím, salámy, plesnivým pečivem nebo solenými arašídy.

Další možností příkrmu jsou lojové síťky a závěsy z květináčů nebo kokosových skořápek. V lojové síťce je zavěšena koule, kterou můžete sami vyrobit, případně zakoupit v chovatelských potřebách. Závěs vytvoříme tak, že dírou ve dně květináče nebo v kokosové skořápce protáhneme klacík a nádobu zalijeme směsí roztaveného loje, ořechů a semínek. Po ztuhnutí umístíme závěs dnem vzhůru do okna nebo na jiné viditelné místo. Ptáci se budou věšet na klacík a postupně vyzobávat směs. Podobný závěs můžeme vytvořit také z velké šišky, kterou do směsi namočíme - nejlépe několikrát za sebou, aby se vytvořila silnější vrstva loje.

Krmit můžete i v přírodě

Přikrmovat ptáky můžete také v přírodě, to platí zejména v případě vodních ptáků. Ty krmíme nejlépe měkkým pečivem, případně těstovinami. Opět zdůrazňujeme, že potraviny nesmí být plesnivé.

Výroba krmítka stojí minimum času, obětujte ho a máte postaráno o divadlo na celou zimu!

Fotogalerie
3 fotografie