Kavalír King Charles španěl je velmi oblíbený psík. Přízeň si zajistil už ve středověku, kdy byl populární u středostavovské šlechty. Zejména ženy u královského dvora si jej zamilovaly. Kavalíři je mohli doprovázet po celém dvoře. A za studených večerů sedávali svým paničkám na klíně a chránili je tak před prochladnutím. Svoji oblibu však neztratili dodnes. Do České republiky byl první Kavalír King Charles španěl dovezen v roce 1975 a od té doby se jejich chovu věnuje několik chovných stanic.

Kamarád pro malé i velké

Kavalíři mají dobrou povahu. Jsou přítulní a nekonfliktní. Rádi si proto pohrají s malými dětmi a trpělivě snáší jejich rošťárny. Přestože se rádi rozvalují na domácích gaučích, měli by mít dostatek pohybu. Rádi vyrazí na dlouhé procházky a výborně se také hodí na agility cvičiště. Můžete je chovat jak v domě se zahradou, tak v městském bytě.

Kavalír King Charles španěl ve zbarvení trikolora.
Autor: Profimedia.cz
Psa kupujte vždy s doklady

Kavalír King Charles španěl stále ještě není častým psem a proto si za něj připlatíte. Čeští chovatelé však upozorňují, že by si zájemci před koupí psa měli rozmyslet, zda na ceně chtějí opravdu ušetřit. Dnes není problém sehnat psa bez papírů za nižší částku, ale kvalita někdy pokulhává. U pejsků bez dokladu původu si totiž nemůžete být stoprocentně jistí, co z roztomilého štěňátka vyroste.

A jak by měl správný kavalír vypadat? Španělé se vyznačují pěknou, skoro plochou hlavou. Na hlavě mají velké tmavě hnědé oči kulatého tvaru. Čenich je poměrně krátký (maximálně 4 centimetry) s černým nosem bez zesvětlení. Hlavu lemují delší uši s dlouhou jemně zvlněnou srstí. Tělo je pevné s krátkým trupem a rovným hřbetem. Kavalíři dosahují výšky 35 cm a s váhou do 8 kg patří k štíhlým psům. Na kavalírech je nejkrásnější jejich srst. Na dotek svojí jemností působí jako hedvábí. Je polodlouhá a mírně vlnitá.

Podle standardů existují čtyři barevné varianty. Black and Tan (tzv. černá s pálením), Ruby (kaštanově červená), Trikolor (bílo-černo-hnědá) a Blenheim (bílá s hnědými skvrnami).

Štěňata kavalírů se svojí maminkou.
Autor: Profimedia.cz