Pokud je vaším cílem mít zdravého a spokojeného psa, tak i v případě granulí platí, že byste se měli zajímat o to, jestli skutečně víte, čím krmíte.  

Spolehlivým vodítkem k zodpovězení této otázky je obal výrobku. Právě na obale najdete potřebné informace, a to v podobě textů deklarací jakostních znaků, surovinového složení a obsahu doplňkových látek. Jejich uvádění na obale je dáno Zákonem o krmivech a jeho prováděcí vyhláškou. Pro výběr vhodného krmiva je důležité jeho surovinové složení. To popisuje, z čeho je krmivo vyrobeno, a sice sestupně, tedy surovin uvedených ve složení na prvních místech, je v krmivu nejvíce a těch, které jsou naopak na konci, je nejméně.

Složení může být zapsáno buď skupinově, nebo po jednotlivých surovinách. Skupinové uvedení znamená, že na obale je uveden souhrnný název skupiny, do které daná surovina spadá, podle katalogu krmných surovin. Tak se třeba může stát, že v surovinovém složení je uvedena skupina „maso a výrobky živočišného původu“. Podle katalogu krmných surovin do této skupiny spadají všechny masité části poražených suchozemských zvířat, ale také veškeré výrobky vzniklé při zpracování jejich těl. Co všechno si pod tím představit je na každém z nás. Oproti tomu definice složení po jednotlivých surovinách znamená, že pokud je pro výrobu krmiva použita rýže, v surovinovém složení je uvedena rýže, pokud drůbeží moučka, tak je ve složení uvedena drůbeží moučka. Jedná se o transparentní výpis všech použitých surovin, který chovatel řešící výživu svého psa jistě ocení.

Autor: Fitmin

 

Pokud se zabýváme tématem „víš, čím krmíš“, tak další položkou, která krmivo přiblíží, je kvalita vstupních surovin a vlastní výroba krmiva. Pokud jde o kvalitu třeba výše uvedeného masa, tak je rozdíl, jestli je to maso čerstvé a v potravinářské kvalitě, nebo jestli to je „pseudomaso“ v podobě masových nebo masokostních mouček. Opravdu zodpovědný výrobce by měl mít ve svých výrobních postupech zakotvenu kontrolu vstupních surovin ještě před jejich zpracováním, dále pak kontrolu polotovaru v jednotlivých fázích výrobního procesu až po kontrolu finálního produktu ještě před uvedením na trh. Samozřejmostí by měla být certifikace výrobce podle standardů ISO případně i podle dalšího dostupného a relevantního auditu.  

My Češi často míváme pocit, že v zahraničí umí spoustu věcí udělat lépe. Uvědomme si ale, že pokud je firma včetně svých výrobních kapacit situována v Čechách, je určitě jednodušší s ní komunikovat, doptat se na různé informace a také se spolehnout na dostupnost jejích výrobků, než pokud stojí na opačném konci zeměkoule. Zároveň je dobré si uvědomit, že známe evropskou legislativu, ale dost často vůbec nemáme informace o tom, jakým zákonům a pravidlům podléhá výroba krmiv na druhém konci světa.

Určitě jsou důležité reference. Je potřeba mít informace o tom, že krmivo je chutné, a že psi, kteří jsou jím krmeni, dobře prospívají. Je dobré znát i historii vybrané značky – jak můžete vědět, že po krmivu, které je na trhu třeba rok, bude váš pes dlouhodobě prospívat? Pokud je to ale značka, která funguje na trhu již delší dobu, má své spokojené uživatele a své zázemí, i to je nápovědou, že v takovém případě asi stávající uživatelé už vědí, čím krmí.

Autor: Fitmin

Proč vybrat psovi Fitmin?

Fitmin zahrnuje 16 druhu kompletních krmiv v superprémiové kvalitě, díky kterým můžete jednoduše reagovat na aktuální fyzickou kondici Vašeho psa.

• Značka Fitmin je jedinou českou značkou, která skutečně obsahuje poctivé čerstvé maso, její kompletní vývoj a výroba jsou ryze českou záležitostí.

Receptury krmiv značky Fitmin jsou pestré, vyvážené a díky obsahu funkčních složek pozitivně ovlivňují zdraví a dobrou fyzickou i psychickou kondici zvířat.

Fitmin je oblíben mezi špičkovými chovateli, krmivem značky Fitmin krmí své psy např. i finalistka soutěže Česko-Slovensko má TALENT 2012 Monika Olšovská.

• Jedním z nejdůležitějších benefitů krmiv značky Fitmin je chutnost, která je testována  a neustále vylepšována na plně aktivních psech vlastní chovatelské stanice Fitmin. Tito psi jsou úspěšní na výstavách, soutěžích agility, skládají zkoušky v pasení ovcí a v neposlední řadě s nimi poskytujeme canisterapeutickou péči. Jejich kondice je pro značku Fitmin nejlepší referencí.