Krásná a robustní, taková je mainská mývalí kočka, neboli Maine Coon. Jak už její jméno napovídá, kočka pochází z amerického státu Maine. S největší pravděpodobností mainská mývalí kočka vznikla křížením amerických divokých, britských, ruských a skandinávských koček na začátku 19. století. Některé knihy však tvrdí, že Mainská mývalí kočka se zrodila díky Marii Antoinettě. Ta ze strachu z Francouzské revoluce do Ameriky poslala své norské lesní kočky, které společně s americkými divokými kočkami daly vzniknout nové rase. 

„Mývalky“ byly na vrcholu slávy celou dobu 19. století. Pak se však do módy dostaly dlouhosrsté perské kočky z Evropy a zájem o mainskou mývalí kočku upadal. Od roku 1967 jsou však již brány jako plnohodnotná rasa a jejich chovatelské stanice najdeme po celém světě.

Kráska s dobrým srdcem

Mainskou mývalí kočku poznáte snadno. Není totiž snad většího druhu koček. „Mývalky“ mají robustní stavbu těla a dosahují tak váhy okolo 8 – 10 kilogramů. Jejich svalnaté tělo je pokryto polodlouhou srstí různého zbarvení. Srst je nádherně lesklá a hedvábná na dotek. 

Pro mainskou mývalí kočku je charakteristický krční límec z hustých dlouhých chlupů.
Autor: Profimedia.cz

Obzvláště patrný je jejich ocas, který nápadně připomíná mývala. Výjimkou není, když dosahu délky 50 centimetrů. Dalším výrazným znakem je límec hustých chlupů okolo krku a rysí štětičky vyrůstající z uší. Kočky jsou nejčastěji zbarveny do černého mramorování či černě tygrované s bílou barvou.  Ve standardu plemene jsou však povolena všechna zbarvení. 

A krásný není pouze vzhled koček. Rasa Maine Coon totiž vyniká opravdu skvělou povahou. Ikdyž se na první pohled mohou kočky díky svému vzrůstu zdát nebezpečné, opak je pravdou. Ve robustním těle se skrývá něžná duše. „Mývalky“ Mají velmi dobrosrdečnou a přátelskou povahu. Jsou naprosto oddány svému pánu a rádi tráví čas na jeho klíně mazlením. Výborně se snášení s dětmi díky své hravé povaze, která jim zůstává až do konce života. Zajímavostí je, že kočky velmi tiše, takřka až neslyšitelně, mňoukají.

Fotogalerie
3 fotografie
 

S péčí a láskou

 Pokud vás mainská mývalí kočka zaujala a uvažujete o jejím pořízení, pak byste měli vědět, že se dožívá až 14 let. Péče není nijak náročná, ale vyžaduje pravidelnou starost o srst, aby nezačala plstnatět a vypadávat. Také je důležité si uvědomit, že „mývalky“ vyžadují lidskou blízkost a tudíž i dost páníčkova času. Pořizovací cena se pohybuje mezi 8 – 12 000 Kč.