Paví očka, odborně nazývaná živorodky duhové (občas také gupky), patří spolu s mečovkami, platami a molinéziemi do čeledi živorodkovitých. Původem tyto ryby pocházejí z řek Střední a Jižní Ameriky a jejich největší zvláštností je fakt, že - jak už název napovídá - rodí živá mláďata. Ta se vyvíjejí v těle samičky po dobu necelého měsíce a na svět přicházejí jako "hotové" rybky. To je velký rozdíl oproti například diskusům, jejichž samice kladou jikry, o které je velmi náročné pečovat a chovatelský pokus pak často končí nezdarem.

Chcete zachránit mláďata: Přestěhujte je!

Pokud chcete zajistit, aby maximu mláďat přežilo, doporučuje se je hned po porodu odchytit a přestěhovat do jiného akvária, případně stávající nádrž přepažit, aby mláďata a dospělí jedinci žili odděleně a nehrozilo nebezpečí kanibalismu.

Paví očka jsou proslulá svým fantastickým zbarvením.
Autor: Profimedia.cz
Pozor na čistotu akvária

Pokud jde o běžný chov, nejsou paví očka nijak náročná. Krmit je můžete běžným suchým krmením pro akvarijní rybky a vodu jim není třeba zahřívat, snad pouze pokud během zimních měsíců klesne teplota v bytě pod 20 stupňů Celsia. Doporučuje se však důsledně dbát na čistotu akvária, především samečkové jsou náchylní k nejrůznějším bakteriálním onemocněním ploutví. Nebezpečí také mohou znamenat nitěnky nebo nově pořízené ryby, které do akvária mohu zanést některou z rozšířených chorob. Rybky se běžně dožívají věku 3 - 4 let a pokud si do akvária pořídíte několik párů, můžete se spolehnout, že rozhodně nevyhynou.

Fotogalerie
3 fotografie