Že je některý z nejčastěji chovaných hadů nebezpečný? Nebo snad slizký? Kdepak, had má povahu klidnou a rozvážnou. Pokud jste si na něj ještě nesáhli, tak to vyzkoušejte. Zjistíte, že přes všechny zažité předsudky a fámy je na dotyk suchý a příjemně hebký.

Proč si hada pořídit?

Žádný jiný tvor, chovaný doma, nevyžaduje tak málo péče. Jediné, na co budete muset myslet je, aby měl pořád v misce vodu. S krmením je to také jednoduché. Mladému hadovi stačí, když mu dáte potravu 1x týdně, dospělí se spokojí s tím, že je nakrmíte jedenkrát za 14 dní. Takže značka ideál.
Dalším důvodem, proč si hada pořídit je to, že nemá srst. Alergikům tedy nedělá problémy. Jistě, mohli byste chovat třeba rybičky. Jenže zkuste si některou vytáhnout a pohladit. To dost dobře nejde. Sami po čase zjistíte, že hladit hada je velmi uklidňující.

Dospělá užovka červená
Autor: Miroslav Slavíček

Za zmínku stojí také minimální náklady na jeho chov. Krmí se jen občas, vyžaduje pouze, aby se mu v teráriu pravidelně rozsvěcovalo a zhasínalo světlo. Což vyřešíte obyčejnými spínacími hodinami, které se dají pořídit už od 200 korun. Minimální jsou i náklady na krmení. Navíc klidně můžete odjet na dovolenou a nebudete muset prosit sousedy, aby se vám o vašeho mazlíčka postarali.
Nemůžete ovšem počítat s tím, že by se vám hada podařilo ochočit. Nebude to pejsek či kočička, kteří za vámi přiběhnou na zavolání. Brzy ale zjistíte, jak fascinující je jeho pouhé pozorování.

Když vezmete hada do ruky, budete mít uklidňující pocit
Autor: Miroslav Slavíček

Kdy hada nepořizovat?

Patříte-li k těm, kteří podléhají módním trendům a hada chcete jenom proto, že ho už má většina známých, pak ho nekupujte. I k tomuto tvorovi si musíte vytvořit kladný vztah. Pozor, dožívá se klidně i 15 a více let. Myslete tedy na to, že pokud vám to spolu nepůjde, nebudete vědět, kam s ním. Hadí útulky zatím u nás opravdu nejsou.
Stejně tak si hadíka nepořizujte, máte-li příliš útlocitnou povahu. On se totiž nespokojí s konzervami nebo sušeným krmivem, potřebuje živou kořist. A ne každý snese pohled na to, když had polyká třeba myš.

Autor a foto: Miroslav Slavíček.
Je známým chovatelem hadů, který se věnuje především jihoamerickým užovkám červeným a hroznýšům. Pro všechny, kdo potřebují poradit, založil webové stránky www.chovamehady.cz

logo mazlíčkoviny
Autor: Mazlíčkoviny.cz

Fotogalerie
5 fotografií