Teplá zima je ideální příležitost, kdy si zvíře z procházky může domů přinést nechtěné nájemníky v kožichu. Blechy, stejně jako třeba klíšťata, jsou stále víc tolerantní k nižším teplotám. V srsti navíc nemusí být jen dospělé blechy, které máte šanci vidět. Velmi rychle produkují vajíčka, která ze zvířete vypadávají v jeho okolí. Snadno se tak uchytí doma na koberci, v autě, na sedačce. Z vajíčka se vylíhne larva, která se živí trusem dospělých blech a pak se zakuklí. Taková kukla může u vás doma přežívat i více než 100 dní.

Generální úklid

Mávnete rukou, protože jste zvíře odblešili? Parazitů jste se zbavili jen na omezený čas. V průběhu dalších týdnů a měsíců se budou kukly postupně líhnout. Za několik týdnů je tak bez preventivních opatření zvíře klidně opět zablešené. Je nezbytné důkladně vysát a vytřít podlahy, vyprat pelíšek a vyčistit pohovku, na které pes nebo kočka lehává. A pak se podle odborníků znovu vyplatí vrátit k oblíbenému  a osvědčenému antiparazitárnímu ochrannému přípravku. Není to zbytečná investice, vždyť třeba obojky vydrží zvíře chránit i více než půl roku.

Kočka není pes

Při výběru antiparazitika buďte opatrní a dobře čtěte informace na něm. Některé psí preparáty jsou vysloveně nebezpečná pro kočky. Mohou pro ně být toxické. A nezapomeňte, že blechy nejsou pro zvíře jen nepříjemné, ale mohou také přenášet vývojová stádia tasemnice a způsobovat alergie na bleší kousnutí.