Sice ji říkáme česky andulka, ale správně se jmenuje papoušek vlnkovaný. Pochází z Austrálie a do Evropy připutoval před dvěma stoletími. Dnes u nás patří k nejčastěji chovaným papouškům. Jako první přivezl andulku v polovině 19. století Angličan John Gould jako luxusní zboží. Papouška vlnkovaného si v té době mohly dovolit jen zámožnější rodiny, protože stál kolem šedesáti liber, tedy celé jmění.

Andulka do každé rodiny

Popularita pestrobarevného opeřence stále rostla a vzbudil zájem evropských chovatelů. V Anglii, Francii a Německu postupně vznikaly obrovské farmy. A díky úspěšnému chovu se z původně exotické andulky stal po čase lidový pták. Dnes jich na světě žijí statisíce a kromě šedesáti základních kreseb se stále objevují i nové mutace.

Co potřebuje

Pro chov andulek je velmi důležitá voda. Když je hodně chlorovaná, raději ji nechte odstát, případně ji převařte nebo kupte balenou. Měňte ji jednou až dvakrát za den. Vhodného krmení je v obchodech dostatek. Dávejte ho nejlépe do zásobníku jednou týdně. A nezapomeňte také pravidelně uklízet klec. Průměrný věk andulky bývá 6 až 8 let, někteří ptáci se však dožívají i 12 až 15 let. Smrtící je pro ně průvan. Andulka je společenská, nesnáší samotu. Když v místnosti celý den nikdo není, může onemocnět a někdy i uhynout.

Bude mluvit?

Andulka je zvídavá a velmi učenlivá. Na nové prostředí si zvykne za dva až tři dny. Když se jí budete pravidelně věnovat a mluvit s ní, možné od vás pochytí pár slov. Pokud ale máte andulek víc, počítejte s tím, že si budou raději povídat mezi sebou.