Přitom jako koťata jsou britky hravé jako jiné druhy. Je to tím, že s věkem se jejich povaha mění. Čím jsou starší, tím jsou lenivější, kulatější a dá se říct i povýšenější. U starších zvířat pak chovatelé upozorňují, že mohou být až mrzutá. Britské kočky byly vyšlechtěny v 19. století v Anglii z vybraných jedinců běžných domácích koček oblejších tvarů žijících na britských ostrovech. Pro vylepšení kulatého typu a srsti se křížily s perskými kočkami. Bývají středně velké až velké a silné, tedy baculaté, a jejich srst může mít mnoho barevných odstínů.

Ideální společnice

Obecně se dá říct, že britky žijí rády ve stereotypu, a nesnášejí změny. Stejně tak se jim nelíbí, když jim jejich majitel něco vnucuje. Ale když má britka náladu, je z ní velký mazel. Obvykle ale kočky rády lenoší, nejlépe někde ve výšce, aby měly přehled. Hodí se i pro majitele, kteří hodlají trávit volno po výletech. Když kočce doma necháte dost krmení a vody, počká na vás sama klidně celý víkend a strádat při tom nebude. Vystačí si.

Koťata jsou velmi hravá, ale s věkem se jim povaha mění.
Autor: Shutterstock.com
Cizí nemusí

Ale nemyslete si, že je to zvíře chladné. Členy své rodiny mají britky moc rády. Ale k návštěvám se nehrnou. Raději si zalezou do některé ze svých oblíbených skrýší a zákoutí. A připravte se na to, že ze všeho nejvíc zvířata baví sledovat tekoucí vodu. Pozor dejte na okna balkony. Raději je zajistěte pletivem a sítěmi.

Nikomu nic neodpustí

Britka si nezadá se slonem. Moc dobře si pamatuje, když jí někdo udělá něco nepěkného a nikomu nic neodpustí. Na rozdíl od psů, kteří svého pána milují, i když s nimi třeba špatně zachází.

Kotě raději s průkazem

Když se rozhodnete pro koupi britské kočky, dejte raději přednost kotěti s průkazem původu. Budete mít jistotu, že je očkované, kvalitně krmené a ve správném věku. Krmte je dobrými granulemi a jako občasné zpestření stravy přidejte třeba kočičí konzervu nebo kapsičku. Koťatům dejte občas i kondenzované mléko nebo smetanu. Dospělým kočkám raději mléčné výrobky nedávejte, mívají po nich průjem. Chovná kočka dospívá v roce a obvykle se dožívá 13 až15 let.