Když náhodou někde v tramvaji nebo práci chytíte chřipku, buďte v klidu, pes se od vás nenakazí. Jiné je to se zánětem horních cest dýchacích, samozřejmě tím psím. U psů se tato choroba označuje jako infekční laryngotracheitida (psincový kašel). Jde o virové onemocnění, které postihuje hrtan, průdušnici a průdušky.

Kde se nakazil?

Zvířata se nakazí jednak kapénkovou infekcí, tedy kašláním a kýcháním, nebo přímým kontaktem čumák na čumák s nemocným zvířetem. Velmi často se přidružuje sekundární bakteriální infekce. Rizikové jsou pro toto onemocnění především místa, kde se setkává hodně psů najednou, jakou jsou cvičiště nebo výstavy. Dost často se pes nakazí při společném venčení.

A kašle a kašle

Příznaky jsou různé. Patří k nim záchvatovitý kašel, otok a zarudnutí sliznice krku. Někdy se zvířeti tvoří bílý hlen, má výtok z nosu a očí. Objevuje se i horečka, apatie a nechuť k jídlu. Spoustu chovatelů takové projevy vystraší, protože to chvílemi vypadá, že se pes doslova dusí. Kdo nemá zkušenost, většinou se také bojí, že jsou to příznaky mnohem závažnějšího onemocnění. Nejlepší je hned vzít zvíře k veterináři, protože starším nebo nemocným psům může psincový kašel vážně zkomplikovat zdravotní stav.

Proti chorobě můžete svého psa nechat očkovat.
Autor: Shutterstock.com
Očkování pomůže

Jak se bude váš psí miláček léčit? To závisí na klinických příznacích a celkovém zdravotním stavu. U jinak zdravých pacientů se podávají léky na zmírnění kašle, ale u zvířat s bakteriální infekcí už je nutné použít antibiotika, léky na snížení teploty a otoku sliznic. Se psím pacientem by se mělo nakládat stejně jako s tím lidským. Měl by dodržovat klidový režim. To znamená omezit venkovní aktivity i procházky jen na nezbytné vyvenčení. Preventivně lze psy proti tomuto onemocnění jednou ročně očkovat. Vakcína je bezpečná i pro březí feny a štěňata od 2 týdnů stáří.