Kdo má doma kromě chovných koček i plodné kocoury, nebo má mladou kočku, kterou začíná pouštět ven, řeší obdobný problém poměrně často. Riziko nakrytí je velmi velké. Otázkou je, kdy antikoncepci kočce podat. Hodně lidí pak této metodě vyčítá, že dlouhodobé podávání antikoncepce kočkám není právě ideální, protože jsou velmi citlivé na jakýkoliv zásah do metabolismu. Ale fakt je, že je to stav vratný, na rozdíl od klasické kastrace.

Kočičí antikoncepce

U antikoncepce si lze vybrat mezi pilulkami a injekcemi. Obecně platí, že tabletky jsou šetrnější a nežádoucí účinky jsou po nich méně časté. Mohou být také podány na začátku říje a tím ji zastavit. Podle řady veterinářů by se hormonální antikoncepce neměla podávat kočkám před první říjí. Jinak hrozí nevratné poškození pohlavních orgánů a kočka třeba nikdy koťata mít nebude.

Klasická kastrace koček

Když koťata neplánujete, je lepší zvolit klasickou kastraci, která podle některých výzkumů u starších zvířat dokonce snižuje riziko vzniku zhoubných nádorů mléčné žlázy. Ideální je čas po a cena začíná kolem 2000 korun.

Kastrace kocoura

Stejně jako kočky je možné kastrovat i kocoura, a to od třetího měsíce věku. Ale veterináři doporučují počkat do jednoho roku. Samotný zákrok je jednodušší než u koček. V anestezii jsou odňata varlata. Celý zásah trvá kolem 15 minut a stojí kolem tisíce korun.

Proč se kastruje

Jako hlavní příčinu, proč se pro takový krok rozhodli, majitelé koček uvádějí, že je pro ně nesnesitelné kočičí mrouskání. Některé chovatelky se v době říje svým jinak milovaným zvířatům vyhýbají, protože je nemohou vystát.U kocourů se tak majitelé snaží omezit toulání a nepříjemné značkování močí. Ať už máte důvod jakýkoliv, připravte se, že v některých případech mají zvířata po kastraci sklon k obezitě.