Pořídit si akvárium není až tak drahé. Celé sady se vším potřebným pořídíte už od dvou tisíc korun. Hned od začátku je dobré vědět, že v případě akvária neplatí, čím je menší, tím lehčí údržba. Právě naopak. S více litry se vám bude snáz udržovat vodní systém v rovnováze.Zkušení chovatelé doporučují pro začátečníky akvária o velikost od 80 do 100 litrů.

Kam s ním

Někdo chce mít výhled na rybky u zdi, jiný v prostoru. Každopádně by tam nemělo dopadat přímé slunce, které by mohlo zvýšit tvorbu řas a zbytečně zvyšovat teplotu vody. Akvárium plné vody je těžké, a tak ho umístěte na speciální vyztužený stojan. Sklo by nemělo stát přímo na pevné desce. Aby se zabránilo pnutí, je lepší ho podložit měkkou podložkou. A před zařizováním si uvědomte, že v akváriu v prostoru potřebují rybky více úkrytů.

Co na dno

Nejprve je potřeba pokrýt dno. První vrstvu by měla tvořit speciální živná půda o výšce 2 cm a na ni pak dejte asi 5 cm štěrku nebo písku. Vrstvy nepromíchejte! Štěrk je potřeba před použitím důkladně proplachovat, a to tak dlouho, dokud nebude voda zcela čistá.

Teplo a světlo

Parametry technického vybavení musí odpovídat velikosti nádrže. Osvětlení by mělo mít takovou intenzitu, aby na každý litr vody připadal přibližně 1W výkonu. Použijte přírodní světlo s úplným spektrem. Osvědčila se doba svícení 10 až 12 hodin. Nádrž se vytápí pomocí topného tělesa s termostatem, na kterém se jednoduše nastaví požadovaná teplota. Nebo využijte topný kabel zabudovaný na dně.

Dekorace a rostliny

Pro dekoraci se hodí kameny a kořeny. Pozor na kameny přivezené od moře, ty do sladkovodního akvária nepatří. Počet rostlin záleží na vás. Vodní rostliny jsou životní pojistkou pro rybičky, protože udržují správnou biologickou rovnováhu. Měly by se vybírat podle vzrůstu vzhledem k výšce akvária a místu vysazení. Větší vzadu a menší vepředu. Občas je potřeba na rostliny použít kapalné hnojivo pro  pro výživu přes listy a klasické hnojivo pro příjem živin kořeny.

Ryby musí mít shodné nároky na teplotu, kvalitu i úpravu vody a vzájemně se snášet.
Autor: Shutterstock.com
Přidejte vodu

Akvárium plňte konvičkou nebo hadicí do dvou třetin. Aby se vám nezvířilo dno, položte tam talíř a vodu lijte přes něj. Použijte vodu z vodovodu o teplotě cca 25 °C. Pro ochranu rybiček před případnými škodlivými látkami vody z vodovodu je třeba použít prostředek na úpravu vody a startovací bakterie. Hlídat musíte i hodnoty vody. Tak třeba pH vody vhodné pro rybičky se pohybují mezi 6,5 a 8,5.

A teď rybičky

Při pořizování rybek platí základní pravidlo, že na každý centimetr velikosti dospělé rybičky byste měli počítat jeden litr vody. S výběrem vám nejlépe pomohou ve zverexu a řídí se velikostí nádrže. Ryby musí mít shodné nároky na teplotu i kvalitu, úpravu a provzdušnění vody a vzájemně se snášet. Vypusťte je až po dosažení správných hodnot pH. Spolu s akváriem si pořiďte výbavu, ve které by neměl chybět odkalovací zvon s hadičkou, stěrka na řasy (na nástavci nebo magnetická) a síťka.

Pravidelná údržba

* každé dva týdnu asi 30 minut
*částečná výměna vody je potřeba každé 2-3 týdny.
*vyměňte cca 25% vody podle jejího znečištění
*rybky krmte vždy ráno a večer, nejpozději 2 hodiny před vypnutím světla
*když nejste delší čas doma, pořiďte si automat na krmení
* čištění filtru a hadiček by se mělo provádět každé 2 až 3 měsíce