Pocházejí ze země, pro kterou jsou typické šarm a elegance, ale traduje se, že Francouzi kdysi u pudlů víc než půvab obdivovali jejich šikovnost při lovu kachen. Jsou to totiž vynikající sportovci. Kromě toho všeho se výborně se hodí i na canisterapii.

Vyberte si podle velikosti

Pudlíci patří mezi chovateli k nejoblíbenějším plemenům. Už proto, že existují ve čtyřech velikostech (toy, trpasličí, střední a velký královský) a mají nejrůznější zabarvení. Navíc je tohle plemeno úžasně přizpůsobivé, pudlíka tak mohou mít děti i nejstarší senioři.

Pudl se velmi rád učí nové kousky.
Autor: Shutterstock.com
Duše divadelníka

Proč jsou pudlíci tak oblíbení? Jsou velmi akční a baví je nejrůznější aktivity.  Díky tomu si výstavy, na kterých můžou předvést, co dovedou, doslova užívají. Milují nejrůznější sportovní psí disciplíny, třeba speciální dostihy spojené s lovem kořisti (coursing), lov létajících plastových disků (dogfrisbee) i překážkový běh (flyball). Rádi závodí při agility se svým páníčkem. Navíc se dají dobře vycvičit a nezkazí žádnou legraci. Uplatní se i při takzvané obedience, kdy předvádějí, jak dokážou plnit různé povely.

Česat a česat

I když jsou pudlové jako plemeno nenároční, péče o srst dá občas zabrat. Koupel si tito kudrnáči dopřávají častěji než jejich ostatní psí kolegové. Proto byste je měli mýt speciálním šamponem a fénovat alespoň jednou měsíčně. Srst je také zapotřebí minimálně jednou týdně pořádně pročesat a jednou za osm týdnů nechat přistřihnout. U pejsků, kteří jezdí na výstavy, se ovšem češe a stříhá častěji.

Víte, že…

- pudlíci jsou dlouhověké plemeno, dožívají se i 17 až 18 let.

- kromě běžné péče pudlovi pravidelně vytrhávejte chloupky z uší, pinzetou nebo rukou. Jinak může onemocnět zánětem zvukovodu.

- občas pudla trápí kloubní problémy (luxace pately, dysplazie kyčelního kloubu) a oční potíže (progresivní atrofie sítnice).