Králicí jsou krásní, mají husté kožíšky, ale jako všechna zvířata se mohou nakazit nějakou chorobou. Poměrně časté je plísňové onemocnění, které má na svědomí plíseň Trichophyton mentagrophytes. Ta poškozuje kůži zvířete a způsobuje vypadávání srsti. Jak to poznáte? Tvoří se v ní drobné šupiny a mění se kvalita kůže, která zvíře svědí. Může se vyskytovat jen na některých místech, nebo postihne celé tělo.

Kde se nakazil?

První otázka,která vás asi napadne je, kde se zvíře nakazilo. Choroba se přenáší kontaktem od jiných zvířat. Inkubační doba je poměrně dlouhá. Od nakažení až po projev prvních klinických příznaků se pohybuje kolem 14 dní. Postižena tak mohou být nejen zvířata,která jsou v kotcích spolu stále. V ohrožení se ocitají i domácí trpasličí králíčci, které občas chovatelé odloží do kotce, kde předtím byla jiná zvířata.

Zaberou roztoky

Trichofytóza je bohužel onemocnění přenosné také na člověka. K léčení se u králíka používají antimykotika. Nejlepší jsou roztoky. Před aplikací je potřeba postižené místo na kůži ostříhat. Preventivně lze v chovu králíků použít vakcínu Trichopelen, 2 dávky v rozmezí 8 až 12 dní. Po dobu léčení je lepší, aby si děti se zvířaty nehrály.