Vnější parazité, mezi které se řadí komáři, klíšťata, blechy nebo bodavé mouchy a všenky, dokážou znepříjemňovat život nejen nám, ale i psům a kočkám. Kvílení komárů je nevítanou kulisou letních i podzimních měsíců. Klíšťata už dávno nejsou sezónní záležitostí a blechy se do kožichu zvířat, ale i třeba do naší pohovky snaží proniknout po dobu celého roku. Komára srst nezastaví Majitelé psů a koček mají často tendenci podceňovat právě riziko spojené s komáry. Pes má přece hustou srst, na něj se nedostanou. Kočka tráví většinu času doma a tam přece komáry nemáme. Jenže tak jednoduché to není.

MVDr.Vaclav Bartos
Autor: Blesk Hobby
Jak je to ve skutečnosti poradí veterinář MVDr. Václav Bartoš z veterinární kliniky ZooVET v Hradci Králové.  

Ochrání srst zvíře před komáry?

Mohlo by se zdát, že komáři nemusí většinu psů a koček vzhledem k jejich osrstění trápit tolik jako člověka. Ovšem ani ta je plně nechrání proti těmto nepříjemným parazitům. Mohou totiž přenášet infekční onemocnění srdeční červivost a leishmaniózu. U srdeční červivosti tento „červ“ dosahuje délky 25 až 30 cm a parazituje v pravé části srdce psa a kočky, který způsobuje vážné onemocnění srdce a plic.

Může se od zvířete nakazit i člověk?

Leishmanióza je závažné celkové onemocnění způsobované jednobuněčným parazitem, Leishmanií. Onemocnění je primárně nevyléčitelné a je přenosné na člověka. K přenosu z nakaženého na nenakažené zvíře u obou onemocnění dochází pomocí pouhého bodnutí komára. Vyskytuje se běžně nejen v teplých exotických zemích, ale i v jižních státech Evropy, jako jsou například Chorvatsko, Itálie, jižní Francie, Španělsko či Řecko. V posledních letech jsme se s těmito dříve exotickými onemocněními začali setkávat i u nás.

Jak své zvíře a tím i sebe chránit?  

Ochranou proti komárům a tím i těmto onemocněním je použití preparátů s dobrým a dlouhodobým repelentním účinkem. Pro dlouhodobou ochranu je nutno provádět jeho aplikaci v pravidelných intervalech, pes je tak navíc chráněn i před klíšťaty, blechami, bodavými mouchami a všenkami.

Náš tip

Přihoďte je do kufru  

Až se budete balit na cesty, ať už na chalupu nebo k moři, nezapomeňte svému pejskovi přibalit i nějaký antiparazitní prostředek, nejlépe voděodolný. Takový, který zvíře ochrání nejen před komáry a klíšťaty, ale i před blechami Ty jsou mimo jiné i mezihostitelem tasemnice, tedy častého vnitřního parazita. Myslete tedy i na pravidelné odčervování psa a kočky alespoň jednou za 3 měsíce.

Více informací najdete na  zdravymazlicek.cz a casnaodcerveni.cz