Péče o psí chrup by měla být stejně důkladná jako je péče o lidský chrup. Jak poznáte, že to s údržbou psí tlamy není v pořádku? Nejčastěji vás na to upozorní zápach z tlamy vašeho domácího mazlíka. Často je prvotním signálem počínajícího onemocnění zubů a dásní (parodontózy). Jak k ní přišel? Může za to zubní plak usazený na zubech. Ten je zdrojem bakterií, které vylučují škodlivé toxiny. Sirné kyseliny narušují zubní sklovinu, způsobují zubní kaz a záněty dásní.

Krmte granulemi

Tvorbu zubního kamene dokážete hodně ovlivnit, vhodně zvolenou stravou a doplňky, kterými jsou například pamlsky a čisticí tyčinky. „Co se týká zdravého chrupu, optimální je používání extrudovaných granulí. Tím, že jsou tvrdé, musí pejsek granule kousat a tím si udržuje zdravější chrup. Doporučuji tedy namáčet granule pouze v raném období. Jako doplněk pro zdravý chrup je dobré používat žvýkací pamlsky,“ říká výrobce krmiva Martin Pučálka.  

Na čištění zubů poslouží pamlsky z bůvolí kůže.
Autor: Marppetfood.cz
Vsaďte na bůvola

„V poslední době se nám velmi osvědčily pamlsky z buvolů. Nejedná se však o pamlsky typu kůže, ale o skutečně funkční pamlsky, které pomáhají odstranit zubní plak a kámen. Navíc jsou úplně přírodní. Při zpracování se pouze suší vzduchem a nepoužívají se žádné chemické konzervanty,“ dodává Martin Pučálka. Pamlsky jsou vhodné pro všechny pejsky bez ohledu na velikost nebo věk. Pouze u štěňat je doporučeno používání žvýkacích pamlsků až po přezubení.  

Nakrájejte chleba

Dalším dobrým trikem, jak psovi čistit zuby jsou sušené vepřové psí lopatky. Při jejich chroupání se ze zubů dostane vše, co tam nepatří. Kdo nechce nebo nemůže utrácet, může zkusit nakrájet obyčejný chleba na větší kostky. Ty pak stačí usušit jako pečivo na strouhanku. Pak je dávejte pravidelně psovi chroupat.